Virus je rychlý: Už se řítí ŠESTI kraji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Virus je rychlý: Už se řítí ŠESTI kraji!

Britská mutace koronaviru byla zaznamenána už v šesti krajích!
Britská mutace koronaviru byla zaznamenána už v šesti krajích! (Foto Aha! – D. Malik)

Nakažlivější britská mutace koronaviru byla zaznamenána už v šesti krajích. Státní zdravotní ústav ji našel ve vzorcích z Vysočiny a Plzeňského kraje. Už minulý týden byl potvrzen v Praze, Středočeském, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

Podchyceno je už víc než 200 případů. Podle ústavu to ale neznamená, že se nešíří i v dalších regionech. V Česku je zřejmě přítomen už od začátku prosince a podle odborníků zkušenosti z okolních zemí napovídají, že je touto rychlejší mutací nakažena desetina ze všech pozitivních lidí. Podle pesimističtějších vědců tato o 40 procent nakažlivější varianta v Česku převládne už v půli února, optimisté mluví o březnu. Právě kvůli tomu by měla být podle některých vědců zpřísněna opatření, která brání šíření nemoci covid.

Nemáte náhodou »covidový jazyk«?

Koronavirus je nesmírně »vynalézavý« v tom, jaké příznaky onemocnění umí spustit. Mezi ty obecně známé jako je kašel či bolest svalů, přibyl další. Londýnský epidemiolog Tim Spector, jehož tým první odhalil jako symptom ztrátu čichu a chuti, nyní upozornil na »covidový jazyk«. U nakažených se podle něj stále častěji právě na jazyku objevují vředy, vyrážka nebo výrazné skvrny. Ty se podle odborníků objevují vždy, když se imunitní systém potýká s nějakým problémem. Mohou ale být i následkem užívání antibiotik nebo inhalátorů na astma. Znepokojivé jsou ale členité bílé skvrny na jazyku. Pokud přetrvávají déle než tři týdny, měl by člověk jít k lékaři.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.