Ministr zdravotnictví Blatný: Otevřel jesle. A jak to bude dál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr zdravotnictví Blatný: Otevřel jesle. A jak to bude dál?

Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády
Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády (Úřad vlády ČR)

Tak, jak ve čtvrtek večer rozhodla Sněmovna, tak včera ráno vláda učinila. Nouzový stav bude zatím platit do 14. února, tak, jak to prosadili komunisté. Kabinet původně chtěl až do 21. února. Nově se ale otevřou jesle a v brzké době se možná rozjedou lyžařské vleky!

„Nouzový stav je prodloužen do 14. února. Opatření zůstávají v platnosti. Jedinou výjimkou je úprava, která umožňuje činnost jeslí,“ řekl včera ráno po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). Jenže například lesní kluby a školky mají zatím utrum. „U zařízení, která si říkají lesní kluby, ale po formální stránce jde o spolky, nemůžeme výjimku uplatnit,“ vysvětlil omezení Blatný. Jenže stav nouze bude podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) pravděpodobně nutný i po Valentýnu. Včera řekl, že by si přál, aby nouzový stav do této doby stačil. Spíš ale bude vláda Sněmovnu o prodloužení opět žádat. „Myslím, že z pohledu dnešní situace pravděpodobně ano,“ řekl Babiš.

Vleky možná

Od 1. února by také mohlo dojít ke spuštění lyžařských areálů. „Nevidíme zásadní problém v provozu vleků. Je jedno, jestli člověk jede nahoru jako lyžař nebo na saních. Je ale třeba zajistit, aby otevření vleků neznamenalo zvýšení mobility v celé zemi,“ uvedl ministr Blatný na příkladu, aby například rodina z Brna nejela do Krkonoš. Že by se ale otevřely hotely a penziony, aby lyžaři měli kde složit hlavu, o tom ministr neuvažuje. Od února by také v Česku měla platit aktualizovaná tabulka systému PES. Její podobu ale projedná vláda až v pondělí. Do systému by se měla kromě počtu případů nakažených covidem-19 promítnout také naplněnost nemocnic. Do nižšího stupně 4 by se tak například Česko mohlo dostat, až budou hospitalizovány s covidem 3 tisíce lidí. Aktuálně jich je přes 6 tisíc.

Nejdelší stav nouze

Pokud by kabinet Andreje Babiše nouzový stav neprodloužil, ode dneška by přestala platit většina opatření. Nouzový stav tak umožňuje vládě například nasadit vojáky na pomoc do zdravotnictví či do domovů pro seniory. Stav nouze platí nepřetržitě už od 5. října a bude trvat nejméně 132 dnů, což je dvojnásobek oproti jarní vlně. Ve Sněmovně se ale už začíná rodit legislativní změna, aby k proticovidovým opatření nebyl nouzový stav nutný.

Respirátory povinně?

Kabinet zvažuje, že nařídí v zemi povinné nošení respirátorů třídy FFP2 do obchodů a hromadné dopravy. Stejné nařízení totiž platí v sousedních dvou zemích. „Zjišťujeme, v jakém stavu připravenosti jsou Německo a Rakousko, aby to bylo pro občany uchopitelné, aby to neznamenalo nějakou zátěž,“ uvedl šéf zdravotnictví s tím, že vláda zvažuje možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit. Zda bude tato povinnost nařízena, tedy zatím není jasné, i tak ale lidé začali respirátory více kupovat. Podle Blatného pro to ale zatím není důvod.

Zbytek informací o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 23.1.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.