Blatný má plán, ale... Může být ještě hůř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Blatný má plán, ale... Může být ještě hůř!

Vláda má v arzenálu ještě tvrdší opatření.
Vláda má v arzenálu ještě tvrdší opatření. (Foto Blesk - Dan Černovský, Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Přísná omezení, která vláda vyhlásila 27. prosince, budou platit minimálně ještě dva týdny – do 22. ledna. To ale jen tehdy, že se epidemická situace dramaticky nezhorší. V opačném případě ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) připouští, že vláda má v arzenálu ještě tvrdší opatření!

Zákaz návštěv i v jiných domácnostech? Smět vycházet jen do určité vzdálenosti od bydliště? Podobná omezení, která kvůli covidu zavedlo Německo a další evropské země, nevyloučil po včerejším jednání vlády ministr Blatný ani u nás. Kolegy z kabinetu v pondělí hodlá informovat o tom, jaká omezení platí v sousedních zemích, aby sami posoudili, co ještě může být ve hře. Záležet ale bude na vývoji epidemie. „Předpokládáme, že opatření z 27. prosince by se měla projevit nejpozději v průběhu příštího týdne,“ řekl včera.

Nebezpečí z hor

Kabinet zároveň rozhodl o prodloužení opatření platných v 5. stupni PES do 22. ledna, dokdy platí nouzový stav. Jeho další prodloužení, o které musí vláda požádat Sněmovnu, je navíc podle Blatného pravděpodobné. I proto ministři rozhodli, že lyžařské areály zůstanou nadále zavřené. Blatný to vysvětlil tím, že i po uzavření lanovek lidé berou hory útokem s boby a hrozí tak šíření nákazy. „Nejsou rozhodně místy, kde by docházelo k omezení sociálního kontaktu,“ řekl na adresu skiareálů.

Co dále řešili?

Testování pokračuje, očkování »v normě«

I po 15. lednu bude pokračovat bezplatné antigenní testování, které lidé mohou podstoupit opakovaně. Podle Blatného se testy osvědčily, ačkoliv »naoko« navyšují počty nových případů. Například středeční přírůstek 17 668 nakažených byl největší od začátku epidemie. „Bez testů by čísla byla o čtvrtinu nižší,“ dodal Blatný, podle nějž také očkování proti covidu pokračuje a Česko v něm prý sice není ani premiantem Evropy, ale ani otloukánkem. Vakcínu dostalo na 20 tisíc osob.

Konzultace jeden na jednoho

Režim ve školách po další nejméně dva týdny má zůstat téměř beze změn. Prezenčně tedy chodí jen děti z mateřských škol a prvňáci a druháci na základkách. Vláda udělila drobnou výjimku studentům. Od 11. ledna budou na vysokých školách možné individuální konzultace jednoho studenta s jedním akademickým pracovníkem a účast přijímacích zkouškách do 10 osob. Kromě toho bude možné i konání zkoušek do 10 osob ve vyšších odborných školách.

Zákaz návštěv má výjimku

Blatný také uvedl, že kabinet umožní návštěvy zařízení pro dlouhodobě nemocné a zařízení následné péče. „V zařízeních dlouhodobé péče je režim v podstatě stejný jako v domovech seniorů. Zjednodušeně – test a respirátor,“ řekl ministr. Až na striktní výjimky jsou přitom návštěvy ve 4. a 5. stupni PES zakázány. Nově by tak lidé mohli zavítat třeba za příbuznými v následné péči nebo na psychiatrii.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.