Covid-19 zahltil i krematoria. Hamáček: Budeme převážet těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Covid-19 zahltil i krematoria. Hamáček: Budeme převážet těla!

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu
Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu (Ministerstvo vnitra ČR)

Poprvé v novém roce včera zasedl Ústřední krizový štáb pod vedením vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD). Ten řešil hlavně přehlcenost krematorií. Třeba z toho ostravského se chystá převoz asi 50 těl do Hustopečí!

Chladicí boxy za budovou ostravského krematoria. I to je realita covidové krize v Moravskoslezském kraji. To je v jednom z nejlidnatějších regionů jediné. Kraj tak začátkem týdne požádal o pomoc a včera vicepremiér Jan Hamáček oznámil, že se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Podobná situace ale může podle vicepremiéra nastat i jinde, a krizový štáb tak bude řešit v následujících dnech přesuny těl. Podle Hamáčka má nejvíc volných kapacit Praha. Převoz těl ke zpopelnění by mělo zřejmě organizovat vedení hasičského sboru ve spolupráci s Asociací pohřebních služeb. Jak a kdo bude převoz nakonec provádět, bude prý jasné na konci týdne. Že zatím nejde o hotovou věc, uvedlo včera ostravské krematorium.

„Vše je v jednání, veškeré technikálie teprve domluvíme, stejně tak termíny převozu,“ uvedl ředitel Ivo Furmančík. To potvrdila i náměstkyně ostravského primátora jakožto zástupce zřizovatele Kateřina Šebestová. „Česko se pohybuje na evropské i světové špičce z hlediska nárůstu nových případů, klíčové je udělat maximum, aby tomu tak co nejrychleji nebylo,“ uvedl Hamáček. Vláda podle něj pro to dělá maximum, opatření jsou podobná jako na jaře i na podzim, kdy fungovala. „Je klíčové, abychom ta opatření všichni dodržovali,“ apeloval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.