Bizarní karneval ve Španělsku: Nacistické dominy tančily u krematoria | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bizarní karneval ve Španělsku: Nacistické dominy tančily u krematoria

Nacistky ve spodním prádle a bičíkem v ruce.
Nacistky ve spodním prádle a bičíkem v ruce. (Foto Twitter, Reuters)

Dominy v nacistických uniformách švihající bičíky, komíny krematorií, vězni v pruhovaných mundrúrech s izraelskými vlajkami a tanečky kolem plynové komory... Tahle šílenost byla vidět v rámci karnevalu ve Španělsku, který se inspiroval holocaustem a nesl se v duchu vyhlazovacího tábora v Osvětmi.

Bizarní přehlídka se konala v pondělí ve městě Campo de Criptana ležícím asi 120 kilometrů jihovýchodně od Madridu. A zatímco organizátoři z kulturního sdružení El Chaparral tvrdí, že jejich cílem bylo uctít památku obětí holocaustu, většina lidí jejich počínání ostře odsoudila. „Je to odporné,“ vzkazují jim pobouření lidé prostřednictví sociálních sítí. Záhy se k nim přidalo i izraelské velvyslanectví v Madridu, které na Twitter umístilo zprávu: „Odsuzujeme hnusnou a nechutnou akci, jež zlehčuje holocaust a dělá si legraci ze šesti milionů Židů, které nacisti zabili. Evropské země musí aktivně bojovat proti antisemitismu.“ Nadšení ze zvrhlé promenády nesdílelo ani pamětní muzeum v samotné Osvětimi: „Těžko něco takového vůbec popsat slovy. Celé to bylo postavené na hlavu, daleko za hranicí... Je to vulgární kýč bez jakéhokoliv významu, reflexe a sebemenší úcty.“ Nakonec s omluvou přišli i organizátoři nacistického karnevalu: „Jsme proti genocidě páchané na židovském lidu. K židům cítíme respekt a za své představení se jim hluboce omlouváme.“ Starosta města ovšem pro jistotu slíbil: „Znovu se tu nic takového opakovat nebude!“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.