Koronavirus kosí Česko! Krematoria jedou na tři směny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus kosí Česko! Krematoria jedou na tři směny

Ilustrační foto - Strašnické krematorium
Ilustrační foto - Strašnické krematorium (Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)

Koronavirus kosí Čechy a Moravany. Nyní umírá i o více než tři sta lidí týdně víc než dříve. Pohřební služby nestíhají, krematoria jedou na tři směny.

Pandemie se už promítá i do celkové úmrtnosti. Zatímco na začátku roku odpovídala průměru, nebo byla dokonce mírně nižší, na konci léta přišel zlom. V třicátém týdnu roku umírá průměrně 2018 Čechů. Letos to ale bylo 3342. Vyšší počet kremací a pohřbů už zaznamenaly i pohřební služby. Českobudějovické krematorium muselo zahájit provoz na tři směny. Zatímco v minulosti krematorium spálilo denně deset těl zesnulých, nyní jich je až 24.

Nárůst pohřbů

V Pardubicích stoupl v říjnu počet pohřbů o pětinu. „Přidali jsme čtvrtý obřadní den. Průměrný počet žehů je 350 za měsíc, v říjnu meziročně narostl o 11,5 procenta. Nárůst bude v listopadu ještě vyšší,“ uvedla mluvčí Služeb města Pardubice Klára Sýkorová. Podobné zkušenosti mají pohřební služby po celém Česku. Nárůst obřadů o desítky procent zaznamenala třeba i Městská společnost Pohřebnictví Zlín, zaznamenává v posledních dnech zvýšený počet zesnulých a objednávek smutečních obřadů. „Především jsou to senioři, kdo v současné době odchází. Je to trend posledních dvou tří týdnů,“ uvedl ředitel společnosti Milan Macura.

Smrt po měsíci

Přestože počty nakažených aktuálně mírně klesají, čísla v kolonce úmrtí hrozivě stoupají. Je to proto, že nyní boj s koronavirem prohrávají ti, kdo se nakazili zhruba před jedenadvaceti až třiceti pěti dny. První příznaky covidu-19 přichází obvykle třetí den po nákaze, ke komplikacím vyžadujícím hospitalizaci dojde nejčastěji okolo sedmého až desátého dne nemoci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.