V Ústí nad Labem mají krematorium, nebožtíky vozí jinam | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Ústí nad Labem mají krematorium, nebožtíky vozí jinam

Krematorium je zatím mimo provoz.
Krematorium je zatím mimo provoz. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Mají ve městě krematorium, ale nebožtíky z Ústí nad Labem musejí pohřební služby vozit do Chomutova (66 km) nebo až do Liberce (93 km). Včera se konečně, napotřetí, podařilo úředníkům převzít do správy krematorium a obřadní síň na Střekově, které měl v pronájmu podnikatel Jiří Šauer.

Ústecký magistrát mu vypověděl smlouvu, protože prý neplnil její podmínky. Šauer ale s výpovědí nesouhlasí a předání krematoria se bránil. „První dva termíny ignoroval. Jsem rád, že učinil vstřícný krok a napotřetí dorazil,“ řekl ředitel městských služeb Martin Mata. Krematorium teď čeká hloubková kontrola a pak postupné zprovoznění. „Chtěli bychom zpřístupnit obřadní síň, to by mohlo být do několika týdnů, následně chladicí zařízení a poté zahájit samotné kremace, k tomu je ale ještě daleko,“ doplnil Mata. 

Krajské volby 2020 v Ústeckém kraji >>>

Nepostavil pec

Hlavním důvodem, proč město vypovědělo Jiřímu Šauerovi nájem, je podle magistrátu chybějící druhá kremační pec. Tu měl podle smlouvy během dvou let nechat postavit. To ale podnikatel neudělal. „Kvůli špatnému technickému zázemí budovy, která patří městu,“ brání se Šauer.

Skládka hovězího a protéz nebožtíků

O podnikání Jiřího Šauera se zajímali také úředníci ministerstva pro místní rozvoj. Během kontroly našli před krematoriem hovězí maso obalené igelitem, popel i protézy nebožtíků. Podle policie tak došlo k porušení zákona o pohřebnictví.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.