Omezení a fronty v supermarketech: Havlíček chce změny už po prvním dnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Omezení a fronty v supermarketech: Havlíček chce změny už po prvním dnu!

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády (16. 11. 2020)
Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády (16. 11. 2020) (Archiv Blesku)

Fronty před obchody a omezení počtu nakupujících. Tak vypadá v praxi nové vládní opatření, kdy v prodejně může být jen jeden člověk na 15 m2. Ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO) však včera přišel s dalšími změnami: Otevíračkou v neděli a více zákazníky v prodejnách.

Havlíček chce změny podmínit tím, že se Česko přesune do nižšího stupně protiepidemického systému (PES). A vývoj tomu zatím nasvědčuje, jelikož podle rizikového skóre bychom se měli posunout z nejhorší páté úrovně do čtvrté. „Bude-li týden skóre neměnné, konkrétně od středy do středy, pak od dalšího pondělí bychom se mohli dle daného skóre posunout do nižšího stupně,“ řekla Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Ve čtvrtém stupni se však stále počítá s obchody zavřenými v neděli a omezením počtu osob (1 člověk na 15 m²).

Změny po pár dnech

Ministr má však jiný názor a týden starý systém už by chtěl měnit. „Pokud se posuneme do kategorie číslo 4 a všechno směřuje k tomu, že se tam skutečně posuneme, pokusím se navrhnout určitou výjimku, a ta by mohla být, že by byli 2 lidi na 15 metrů čtverečních,“ uvedl pro Aha! Havlíček s tím, že by chtěl svůj nápad prosadit už zítra na vládě. Není to však jediná změna. „S ohledem na to, že jsme trošku přibrzdili nával nakupujících, tak si myslím, že je férové vyjít vstříc obchodníkům a zákazníkům v tom, aby si nakoupili i v neděli,” vysvětlil šéf rezortu obchodu.

Klíčový problém

Tuto změnu by uvítal i prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza (47). „Klíčová je neděle. Ve chvíli, kdy vláda otevře v neděli, vyřeší ten největší problém,“ myslí si. Podotkl však, že Hospodářská komora měla k protiepidemické tabulce 90 připomínek, vláda ovšem akceptovala jen dvě. „Řadě věcí tam nerozumíme. Například proč jsou zavřené malé obchody. Nikdy nám to vláda nevysvětlila,“ sdělil Prouza. Otázkou tak zůstává, zda se nová opatření ministru Havlíčkovi podaří u vládních kolegů prosadit a Česko tak čekají další rychlé změny.

Co je to PES

Systém je hlídací nástroj v boji proti koronaviru a obsahuje pět barevných stupňů od zelené po fialovou, které ukazují, jaká opatření musíme dodržovat.

Ekonom Lukáš Kovanda (40) pro Aha!: Vzroste hlavně nákup přes internet

„Lidem momentální opatření komplikuje nakupování, protože musí čekat před obchody, než se na ně dostane řada. Do prodejen budou chodit jenom v nejnutnějších případech a nebudou se uvnitř nějak výrazně zdržovat. Nakoupí si jenom to nejnutnější. Kamenným obchodům samozřejmě klesnou tržby, a to až o třicet procent oproti stavu, který je nyní. Velkou konkurencí se stane nakupování přes internet. Lidé toho budou využívat mnohem častěji. A to i ti, kteří ho ještě nikdy nevyužili. Zde se dá očekávat nárůst tržeb až o 15 procent. Nemyslím si ale, že by nové nařízení omezující počet lidí v prodejně, bylo pro některé obchody likvidační. Stalo by se tak, pouze pokud by opatření trvala dlouhé měsíce.“

Jak to vidí obchodníci?

Vládou schválené opatření o omezení počtu zákazníků je pro drtivou většinu nákupních řetězců komplikací. Podle mluvčí prodejen Billa Dany Bartákové bude situace způsobovat paniku, chaos a hlavně nevraživost mezi zákazníky. Shodně mluví také mluvčí Tesca Václav Koukolíček, který dodává, že řetězec přijde kvůli opatření až o čtvrtinu zákazníků. Obchody pak počty zákazníků regulují tak, že do vnitřních prostor pouští pouze nakupující s vozíkem či košíkem, které jsou očíslované. Pokud na zákazníky vozík nezbude, musí počkat venku. V prodejnách Kaufland a Albert zase posílily personál na pokladnách, aby nakupující rychle odbavovali a netvořily se před prodejnami fronty.

Přečtěte si
tryskomys
20. 11. 2020 • 05:19

To se to utrácí a likvidují drobní podnikatelé,že jim není hanba,proto jsme před léty necinkali,aby se k moci dostali takoví nýmandi a rozkradači,nemusím jmenovat,každý si dosadí ty své vybrané exoty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.