Rozestupy a lockdown i pro psy a kočky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rozestupy a lockdown i pro psy a kočky?

Nesmíš! Kočky by z domu vůbec neměly vycházet... ...a psi by se měli držet dva metry od sebe.
Nesmíš! Kočky by z domu vůbec neměly vycházet... ...a psi by se měli držet dva metry od sebe. (Foto scom)

Po výskytu zmutovaného covidu u norků v Dánsku a nově i Řecku, který je navíc přenosný na člověka, odborníci vydali další doporučení k omezení šíření nákazy. Stejná pravidla – tedy rozestupy a lockdown – jaká platí pro lidi, by měla platit i pro domácí mazlíčky!

A to konkrétně ve Švýcarsku, kde experti na základě instrukcí z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí už veřejně doporučují, aby kočky nevycházely ven a psi se k sobě nepřibližovali na dva metry. Podle nejnovějšího výzkumu se totiž domestikovaná zvířata mohou nakazit virem stejně jako člověk. Prokázané případy Přestože zatím nebyl zaznamenán případ přenosu nákazy z ochočeného zvířátka na člověka, virus byl od vypuknutí pandemie prokázán u několika domácích mazlíčků, jako jsou právě psi a kočky. „Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje, aby majitelé zvěře aplikovali i na svoje mazlíčky udržování odstupů,“ nabádá Johannes Kaufman, veterinář ze švýcarské kliniky s tím, že se majitelé mají chovat ke zvířatům jako k jiným lidem. Jenže chovatelům se to moc nezamlouvá. „Pokud se pokusím udržet moje kočky doma, naštvou se tak, že na mě zaútočí,“ popisuje trable s doporučením spojené jeden z majitelů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.