Vláda žádala Sněmovnu: Prodlužte nouzový stav o měsíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda žádala Sněmovnu: Prodlužte nouzový stav o měsíc

Ministr zdravotnictví Jan Blatný promluvil o rozvolňování opatření v ČR.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný promluvil o rozvolňování opatření v ČR. (Reuters, abl)

Poslanci prodloužili nouzový stav v České republice do 12. prosince. Vláda žádala o osm dnů déle, pro termín téměř do Vánoc ale nesehnala ve Sněmovně podporu. Datum 12. prosince prosadila díky hlasům KSČM, která s kompromisem přišla.

Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil s pátkem. Jsou na něj ale vázána opatření, která mají zamezit nákazy, jak je určuje i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES. Opozice během celodenních tahanic v dolní komoře navrhovala různé kratší termíny včetně okamžitého zrušení nouzového stavu. Kritizovala přitom, že vládní restrikce diskriminují provozovatele malých obchodů a služeb, které jsou na rozdíl od řetězců zavřené.

Otevření malých obchodů by ale podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) extrémně zvýšilo počet kontaktů mezi lidmi a zvětšilo riziko šíření epidemie. Není mu po chuti ani návrh ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (51, za ANO) otevřít znovu obchody v neděli a pustit do nich více nakupujících. Sněmovna schvalovala prodloužení nouzového stavu už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice jen se 17 dny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.