Lidé pokojně oslavili 17. listopad: O »exces« se postaral jenom Klaus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lidé pokojně oslavili 17. listopad: O »exces« se postaral jenom Klaus

Exprezident Václav Klaus na Národní třídě 17. 11. 2020
Exprezident Václav Klaus na Národní třídě 17. 11. 2020 (Zbyněk Pecák)

Lidé oslavili bez velkých emocí a protestů 17. listopad. Jeden »exces« byl přesto policií zaznamenán. Exprezident Václav Klaus (79) dorazil na Národní třídu bez roušky. Ostatní politici opatření dodržovali a zakrytá ústa i nos měli. Lidí bylo kvůli covidu ale mnohem méně než v předchozích letech.

Organizátoři kvůli vládním nařízením proti šíření pandemie vyzývali letos veřejnost, aby oslavili 17. listopad 1939 a 1989 spíše z domova. Své akce proto přesunula převážně na internet do on-line prostředí. Přesto položit květinu a zapálit svíčku přišla řada politiků včetně premiéra Andreje Babiše (66, ANO). „Lidé si musí připomínat, jaká je to obrovská věc pro nás – svoboda cestování, svoboda podnikání, svoboda slova. Když vidíme, co se děje v Bělorusku, můžeme to porovnat,“ uvedl Babiš a narážel tím na pokračující protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka ve zmanipulovaných volbách. Spolu s ním si připomenout 31 let od listopadových událostí, kdy komunistická moc krvavě zakročila proti pochodu studentů, přišla i ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO).

Zeman doma

Kromě předsedy vlády na Národní třídu dorazil také ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček (42) a šéfka rezortu práce Jana Maláčová (39, ČSSD). Na ně tam čekal pískot několika lidí a pokřikování z kolaborace s premiérem Babišem a komunisty. K pamětní desce pak dorazili také ostatní představitelé parlamentních stran, například šéf ODS Petr Fiala (56), předseda Pirátů Ivan Bartoš (40) a také šéf Senátu Miloš Vystrčil (60, ODS). To prezident Miloš Zeman (76) zůstal doma v Lánech, kde si každoročně připomíná oslavy tichou vzpomínkou.

Klaus bez roušky

Oslavy se nenechal ujít ani exprezident Václav Klaus. Jeho konání na Národní třídě ale bude řešit policie, dorazil bez roušky. „Policisté na Národní třídě zadokumentovali několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu,“ sdělila policie. Podle ní hrozí bývalé hlavě státu pokuta až 2 miliony korun. A Klaus už byl 28. října na veřejnosti mezi rizikovou skupinou, jako jsou senioři, bez roušky. Prý to tak udělal záměrně, protože má svou představu o významu roušek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.