Sice se mu vůbec nechtělo, ale nakonec... Zeman podpořil rozpočet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sice se mu vůbec nechtělo, ale nakonec... Zeman podpořil rozpočet!

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020)
Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020) (Blesk:Jakub Poláček)

Podpořit návrh státního rozpočtu se »sekyrou« 320 miliard korun přišel včera do Sněmovny prezident Miloš Zeman (76). Poslancům ale sdělil, že je z takového schodku vykolejený a nemělo by se zbytečně plýtvat. Své řekl také k rozkolu v koalici a pustil se do odborů.

Každý rok vždy na podzim začne Sněmovna projednávat návrh rozpočtu na příští rok. Kromě vládních představitelů je jeho zastáncem i prezident. Ten i letos za »zákon roku« přišel orodovat. „Vždy jsem podporoval politiku šetření a nyní jsem trochu vykolejený, když musím, a to z přesvědčení, schvalovat výrazný deficit, i když bych si přál, aby se při tom neplýtvalo,“ řekl Zeman.

Bolavé nohy

Svůj projev oproti minulým rokům pronesl vsedě a ne »na stojáka« u řečnického pultu. Prezident má totiž na pravé ruce stále ortézu po operaci zlomené ruky ze srpna, a navíc ho trápí neuropatie. „Předem jsem se chtěl omluvit, že jsem si sedl kvůli intenzivní bolesti nohou. Doufám, že tato pozice neohrozí hloubku mých myšlenek,“ dodal Zeman.

Zdroje nejsou

Podle hlavy státu si republika nemůže dovolit druhý lockdown (úplně vypnutí země – pozn. red.) a všichni si musí uvědomit, že krásné časy už skončily. „Na rozdíl od nešťastníka (Vladimíra) Špidly bych vám řekl, že zdroje nejsou. Můžeme si půjčit, ale tu půjčku musíme splatit. Proto jsem proti plýtvání,“ řekl prezident. Zopakoval také svou dlouhodobou tezi, že dodatečné příjmy do rozpočtu by stát získal zrušením různých daňových výjimek, čímž podle něj lze získat až 380 miliard korun.

Superhurbá mzda: Hloupá diskuze!

Ve svém vystoupení nezapomněla hlava státu okomentovat debatu, kterou vyvolal návrh na změnu daní. „Neznám hloupější diskuzi než diskuzi o zrušení superhrubé mzdy. Proč? Superhrubá mzda není nic jiného, než způsob výpočtu základu daně z příjmů,“ uvedl Zeman s tím, že podporuje návrh premiéra Andreje Babiše (66, ANO). Ten chce, aby zaměstnanci po dobu dvou let odváděli 15 % z hrubé mzdy a jen ti s příjmy okolo 140 tisíc korun by danili 23 %. To by znamenalo výpadek 90 miliard korun. Šéf sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček (42) má ale pro státní kasu levnější protinávrh. A to sazbu 19 a 23 %, kdy zároveň chce zvýšit slevy na dani na poplatníka.

Parametry rozpočtu

Kabinet počítá s tím, že příjmy státní kasy budou 1488 miliard korun, zatímco výdaje dosáhnou 1808 miliard korun. Schodek tak bude činit 320 miliard. Stát chce zvýšit výdaje na zdravotnictví nebo na sociální dávky. Téměř 20 miliard korun má přibýt ve školství a růst také mají investice. Tam má putovat částka 187 miliard korun, která má být použita hlavně na infrastrukturu. Závěrečné schvalování návrhu je plánováno na 16. prosince. Rozhodování o státním rozpočtu je pouze v gesci Sněmovny, Senát jej neschvaluje. Pak už stačí pouze podpis prezidenta.

Nejistá podpora

Menšinová vláda premiéra Babiše je v Poslanecké sněmovně závislá na podpoře KSČM. Ta má ale k navrhovanému rozpočtu své výtky. »Rudí« totiž chtějí o 10 miliard korun snížit balík peněz určený pro armádu. To ale předseda vlády odmítá a trvá na něm. V prvním čtení už komunističtí zákonodárci řekli, že normu podpoří, ale do druhého čtení si prý připravují své vlastní pozměňovací návrhy. Takže další schválení od nich je nejisté.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.