Otázka za milion: Kdo podpoří rozpočet? Ve hře je i provizorium! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Otázka za milion: Kdo podpoří rozpočet? Ve hře je i provizorium!

Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020)
Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020) (Twitter - J. Ovčáček)

Ve středu vláda nesehnala podporu, poslanci tak mají o »zákonu roku« hlasovat znovu dnes. Kvůli těžkým vyjednáváním ale včera ministerstvo financí už začalo připravovat rozpočtové provizorium! To by se dotklo hlavně platů učitelů nebo pracovníků sociálních služeb.

Premiér Andrej Babiš (66, ANO) s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (56, za ANO) sháněli podporu pro to, aby byl rozpočet na příští rok schválen už včera. Komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují, ale odmítají zvednout ruku a chtějí, aby vláda přesunula 10 miliard pro rozpočet armády do vládních rezerv. To kabinet odmítá a radši už připravuje rozpočtové provizorium.

To znamená, že by stát hospodařil podle rozpočtu letošního roku. „Děláme všechno pro to, aby se případné provizorium co nejméně dotklo běžného života,“ řekla včera Schillerová s tím, že by určitě k některým dopadům došlo. V provizoriu totiž nelze třeba zvyšovat platy například učitelům, kterým mají jinak od ledna vzrůst o 9 procent. Zůstaly by tak na úrovni letoška. Kvůli dnešnímu hlasování svolali včera večer Babiš se Schillerovou jednání všech sněmovních stran. Jak to dopadlo, nebylo do uzávěrky vydání známo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.