Filip nemá příjmy v pořádku? Lahev a půl milionu v tašce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Filip nemá příjmy v pořádku? Lahev a půl milionu v tašce!

Peníze v tašce? Vojtěch Filip se k ničemu nezná
Peníze v tašce? Vojtěch Filip se k ničemu nezná (Foto Aha! – J. Poláček)

Příjmy šéfa komunistů Vojtěcha Filipa (66) se zabývala protikorupční policie. Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ) se totiž nezdálo půl milionu korun, které měl státu zatajit.

Podle iRozhlas.cz měl Vojtěch Filip dostat peníze od podnikatele Tomáše Horáčka (37) v roce 2018, a to přímo ve Sněmovně. Předat je Filipovi měl jeho někdejší asistent Lukáš Gibiec. „Na recepci Sněmovny jsem mu předal papírovou tašku, ve které byla lahev alkoholu a obálka s částkou 500 000 korun,“ popsal Horáček, který je sám stíhán v korupční kauze Nemocnice Na Bulovce a chce si zmírnit trest tím, že s vyšetřovateli spolupracuje. Šéf KSČM měl podle podnikatele slíbit, že do funkce politické náměstkyně na rezortu zdravotnictví usedne Andrea Vrbovská (54), někdejší šéfka Bulovky. Ta je v korupční kauze »špitálu« také obviněna. Filip tvrzení odmítá, stejně jako převzetí peněz. „K ničemu takového nedošlo a není to pravda,“ řekl iRozhlasu s tím, že policie se ho na půl milionu ptala, a tak podal na služebně vysvětlení.

Krácení daně?

NCOZ úplatkářství Filipovi neprokázala. Státní zástupce Zdeněk Matula nastínil, že vyšetřování šlo i cestou jeho daňového přiznání. A to zda se politik třeba také nedopustil krácení daně. Ani to mu ale neprokázali. Aby mohl být totiž z tohoto obviněn, musel by zkrátit daň o více než sto tisíc korun. U půl milionu je to »pouze« 75 tisíc... Filip i tak ale musí počítat s kontrolou z »finančáku« a případným doměřením daně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.