Covid zesiluje. A co na to Vojtěch? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Covid zesiluje. A co na to Vojtěch?

Covid zesiluje. A co na to Vojtěch?
Covid zesiluje. A co na to Vojtěch? (ČTK / Deml Ondřej)

Epidemie v Česku nadále roste. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34, za ANO) ale není důvod k panice ani žádnému utahování opasků.

Lidé jsou totiž očkovaní. Dodává ale, že ne všichni. Právě mezi nimi řádí nemoc nejvíce. A dokládá to čísly. S podzimem opět covid nabírá na síle, za neděli bylo odhaleno 138 nových případů a ve špitálech leží 113 lidí, což je nejvyšší počet od června. Přesto podle šéfa rezortu zdravotnictví na tom není Česko tak špatně jako loni. „Myslím si, že není důvod k jakékoliv panice nebo strašení. Troufám si tvrdit, že se totiž reálně projevuje imunizace populace,“ řekl včera Vojtěch s tím, že je v Česku více než šest milionů lidí, kteří jsou naočkováni alespoň jednou dávkou, a proto je situace lepší než loni v září.

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pak ukazují, že lidé bez vakcíny jsou nákazou ohroženější. „Ukončené očkování likviduje a brání těžkému průběhu onemocnění,“ řekl šéf ÚZIS Ladislav Dušek a ukázal to na příkladu. „Za období od 1. července do 11. září u nás byla nákaza odhalena u 15 778 lidí, z čehož neočkových je 12 126,“ dodal s tím, že hospitalizováno s těžkým průběhem bylo 92 pacientů bez vakcíny, zatímco s ukončeným očkováním bylo číslo 3,5krát menší. Proto prý lidé nemají váhat a mají se nechat naočkovat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.