Ministr Blatný: Co předpověděl Česku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr Blatný: Co předpověděl Česku?!

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (Zbyněk Pecák)

Blýská na lepší časy. Podle nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) stojíme na začátku snižování šíření covidu-19. Varoval ale, že vyhráno ještě není.

Komunitní šíření i nadále pokračuje ve všech regionech a mapa semaforu je celá červená. Přesto data dávají ministrovi důvod k optimismu. „To, co se teď děje, je pravděpodobně začátek snižování. Když bude tento začátek pokračovat, budeme mít vyhráno. Zatím vyhráno nemáme,“ uvedl. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislava Duška se brzy projeví efekt z opatření přijatých 14. října. „Klesá nám reprodukční číslo a neeskaluje procento pozitivních záchytů,“ dodal. Momentální hodnoty reprodukčního čísla – tedy, kolik jeden člověk může nakazit ostatních – se pohybují mezi 1,1 a 1,2.

„Nebojme se, ale respektujme opatření,“ doplnil Blatný v návaznosti na fakt, že zatím nemá v plánu opatření zpřísňovat, pokud se ta stávající budou dodržovat. Lůžka jsou, lidi ne Česko pak podle vedoucího klinické skupiny Covid Vladimíra Černého nebojuje s nedostatkem lůžek v nemocnicích, ani s chybějící technikou. Všeho je prý prozatím dostatek. Závažnějším problémem je stále se zvyšující počet nakažených zdravotníků. Například ve Fakultní nemocnici v Olomouci jich je nyní 50. Podle Blatného však bude kapacita nemocnic dostatečná a i odkládání péče, které její navýšení umožnilo, by už nemuselo trvat příliš dlouho.

Už má vroubek

Den ve funkci a už má škraloup. Ministr Blatný měl podepsat petici organizace Milion chvilek, která požadovala odstoupení premiéra Andreje Babiše (66, ANO). Blatný se však hájí slovy, že petici mohl podepsat pod jeho jménem někdo jiný. Deník N však upozornil na to, že Blatného podpis je potvrzený jeho pracovním e-mailem, který ministr běžně používá. Premiér následně reagoval slovy, že je důležité zvládnout krizi bez ohledu na rozdílné politické názory.

Popletl reprodukční číslo

Ach ta matematika. Včera potrápila i novopečeného šéfa rezortu zdravotnictví Jana Blatného. Když totiž chtěl na příkladu názorně vysvětlit reprodukční číslo, pořádně se sekl. „Jestliže budeme mít nakažených 1000, reprodukční číslo bude 1,5, potom se zvýši počet na 1500. Takže jenom o 500,“ řekl ve Sněmovně a svůj omyl zopakoval i na tiskovce. A jak to tedy je. Pokud je reprodukční číslo 1,5, tak tisíc nakažených nakazí dalších 1500 lidí a nikoliv 500.

Přečtěte si
-bello-
1. 11. 2020 • 00:18

Nesnáším tyhle plurály -.." klesá nám číslo ...", " nebojme se, ale respektujme " ..
---
Hergot za koho mě Blatný má ?!
Fakt si myslí, že tuhle rétoriku neznám ? A tu vatu, vatu ať si nechá za rok na svou volební kampaň.
Kvůli noční absenci roušky se vyhodí z funkce odborník ( "uklidníme tím trotly demonstranty , ale budeš v pozadí kočírovat dál" ) a když už ten flek veřejně nikdo nechce, prskne se tam persona slintající po politice.
Zeman s Babišem se báli "ulice" a šoupli si tam "Letnou. " Nevím, jestli to před tím věděli, ale ať začnou hlídat trenýrky. Může se stát, že budou viset opět místo standarty

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.