Kdo vystřídá ministra Prymulu? »Flek« má dostat... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo vystřídá ministra Prymulu? »Flek« má dostat...

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (Blesk:Jakub Poláček)

Z Brna do Prahy by se mohl přestěhovat náměstek ředitele tamní fakultní nemocnice Jan Blatný (50). Ten by měl totiž pravděpodobně vystřídat ministra zdravotnictví Romana Prymulu (56, za ANO). Premiér Andrej Babiš (66, ANO) odmítl jméno komentovat.

Během páteční tiskové konference předseda vlády oznámil, že ministr Prymula buď skončí sám, nebo ho odvolá. Šéf rezortu byl totiž přistižen, jak ve středu před půlnocí porušuje protiepidemická opatření – vycházel z restaurace, která měla být uzavřena, a bez roušky. Babiš proto začal ihned hledat nástupce a prozradil, že na Úřad vlády za ním jeden míří. Během pátečního dopoledne do Strakovy akademie dorazil právě náměstek fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný. Kdo je tento pán, co by mohl být novou hlavní tváří boje proti koronaviru? Blatný je dětský hematolog, který se zaměřuje na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Je přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie, a také zastává post zdravotnického náměstka fakultní nemocnice v Brně. Předseda vlády ale nechtěl nového nástupce na ministerstvu zdravotnictví komentovat. „Jméno nebudu sdělovat, nebylo by to slušné, předtím, než se prezident s tou osobou setká,“ uvedl Babiš. S kandidátem se má prezident Miloš Zeman (76) sejít v úterý 27. října. Nový ministr by pak mohl být hlavou státu jmenován následující den. Premiér totiž chce, aby nový šéf rezortu začal úřadovat už od čtvrtka.

Primář se celý svůj profesní život věnuje péči o děti s poruchami krve a kostní dřeně.

Nezastíní premiéra
Podle politologa Jana Kubáčka nový ministr nebude mít lehký úkol. „Nyní to bude náročné období. Čekají ho v tom úřadu jenom nepříjemnosti. Nejdříve zdravotní, pak personální, protože budou chybět lékaři, a pak samozřejmě ekonomická stránka, tedy málo peněz,“ řekl Aha! Kubáček s tím, že jeho mise bude kombinací politického sebevraha. „Češi mají odborníky rádi, i když jeho jméno nemusí znát, a pro Andreje Babiše a další politiky ve vládě je to příjemná zpráva, že je nikde nezastíní,“ myslí si politolog.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.