Babiš: Test na koronavirus zdarma pro všechny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Babiš: Test na koronavirus zdarma pro všechny?

Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.  (Blesk:Jakub Poláček)

Během příštího měsíce milionům důchodců dorazí od státu 5 tisíc. Další dárek plánuje premiér Andrej Babiš (65). Čechům chce zajistit bezplatné testování na koronavirus.

Nasadit by se plošně mohly antigenní testy, které jsou rychlejší, a podle Babiše hlavně 11x levnější, než ty, které se provádí v laboratořích. „Byl bych velice rád, abychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy,“ uvedl včera premiér. Očekává, že do případného testování se zapojí armáda, a také, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) rychle připraví plán, jak na to. „Požádal jsem ministra Blatného, aby mi předložil koncepci antigenního testování. Líbí se mi rakouský model. Chtějí testovat učitele nebo policisty. Taky potřebujeme podobný plán,“ dodal.

Už o víkendu se ministr nechal slyšet, že testování by mohly podstoupit vytipované skupiny. Které, to by měl Blatný upřesnit během dneška. Zatímco na výsledek klasického testu, který samoplátce vyjde zhruba na 1750 korun, se čeká asi 4 hodiny, u antigenních testů je jasno během 15 minut. Jsou však o něco méně přesné. Podle Daniela Černého z iniciativy Lékaři pomáhají Česku by se ale díky tomu pomohly včas odchytit a izolovat lidé, kteří ani nemusí vědět, že nemoc mají. „Pokud by měla projít naše iniciativa, ambulantních lékařů je nějakých 20 tisíc. Kdyby z nich testovala polovina nebo třetina, při průměrném množství pacientů, které máme, se můžeme bavit o vyšších desítkách tisíc testů denně,“ řekl Aha! Černý.

Více aktualit kolem covidu najdete v titěné verzi Aha! 25. 11. 2020

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.