Dům hrůzy u Zimoře na Litoměřicku: Hrozí mu zřícení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dům hrůzy u Zimoře na Litoměřicku: Hrozí mu zřícení!

Dům rodiny Šivákových na okraji Zimoře děsí na první pohled.
Dům rodiny Šivákových na okraji Zimoře děsí na první pohled. ( Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Dům hrůzy. Tak ten objekt nazývají obyvatele Zimoře na Litoměřicku. Ale i řidiči, kteří obcí projíždějí. Řeč je o rozpadajícím se domu na okraji vesnice, ve kterém žije rodina Šivákových.

Je v žalostném stavu. Obec se snaží obyvatele přesvědčit, aby svůj majetek lépe udržovali. Zatím ale marně. „To je až neuvěřitelný, jak to tam vypadá, je to ostuda obce. Navíc je možné, že to někomu brzo spadne na hlavu,“ svěřil se Aha! jeden z místních. Svoje jméno ale zveřejnit nechtěl. „Nepotřebuji, aby mi pak ještě někdo namlátil,“ vysvětlil muž.

Uvnitř je prý čisto

Dům patří rodině Šivákových, která se sem přistěhovala před 22 lety. „To nebylo tehdy tak špatný, ale za tu dobu stavbu poškodil déšť a sníh a já nemám peníze na opravu,“ řekl Andrej Šivák (65). Proč ale rozpadající se ruinu »zdobí« také odpadky a různé harampádí, vysvětlit nedokázal. „Uvnitř ale máme čisto,“ hájil se.

Spadne na hlavu?

Dům je zdevastovaný a hrozí zřícením. Před časem se například rozpadla přilehlá cihlová garáž. „Denně chodím na půdu a kontroluju to,“ ujistil Šivák. Je ale zřejmé, že statika domu se pomalu bortí. „Bylo mi řečeno, že když sundám střechu, půjdou stěny k zemi. Nikdo nám ale nepomůže, jsme zoufalí,“ dodal majitel.

Zoufalá radnice

Radnice v Liběšicích, pod které Zimoř spadá, je z přístupu majitelů zoufalá a snaží se je přimět k úklidu a nápravě. „Už jsme je vyzývali, aby nepořádek uklidili, ale je to jak na houpačce,“ sdělila místostarostka Dagmar Tafatová. Naposledy se tu pokusily přesvědčit rodinu k úklidu letos v březnu. Po více než půlroce je ale vše při starém...

Co bude dál?

S nepřizpůsobivými spoluobčany si neví rady ani právníci. „Existují nástroje z oblasti práva stavebního, jak vyvíjet na vlastníka nemovitosti tlak, ovšem účinnost postupu je výrazně závislá na přístupu samotného majitele nemovitosti,“ řekl advokát Matouš Novosad. Pomoct by mohl veřejný zájem a obecné ohrožení. „Z hlediska potenciálního ohrožení ostatních obyvatel si v krajním případě dokážu představit i trestněprávní postih stávajícího vlastníka,“ dodal Novosad.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.