Vyšetřování útoku psa: Ovčák Kajínek je nevinný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vyšetřování útoku psa: Ovčák Kajínek je nevinný

ilustrační foto
ilustrační foto (Renata Polmová)

Kajínek nezabíjel! Jak rád by tuhle potvrzující větu slyšel náš nejslavnější vězeň Jiří Kajínek (59), kterého omilostnil prezident Miloš Zeman. Tento závěr se ale týká po něm pojmenovaného psa. Ten byl podezřelý z usmrcení paní Evy (†38) v Otradově na Chrudimsku.

Kriminalisté vyšetřovali psí útok na matku čtyř dětí od loňského prosince. Rodina ji tehdy našla ráno, čtyři dny před Vánocemi, na pozemku před jejich domovem, který od sousedů nedělil žádný plot. Ležela tu potrhaná na horní části těla a krku zřejmě už od nočních hodin.

Krev na srsti

Nikdo krátce po hrůzné události nepochyboval o tom, že Evu zabil pes od sousedů, přes dva roky starý, čistokrevný československý vlčák Kajínek. Ten totiž často utíkal a ohrožoval lidi. Na zvířeti, které bylo před útokem podle majitelů zavřené ve sklepě, z něhož neznámo jak uteklo a pak se vrátilo, se totiž našla krev ženy. Pes byl proto utracen.

Sbírali materiály

Podobně jako u pachatelů ze světa lidí musela policie sbírat materiály k jednoznačnému prokázání viny i v případě psího útočníka. K tomu měly sloužit biologické stopy z místa činu porovnané s genetickým materiálem Kajínka. „Nicméně psa, který poškozenou napadl a usmrtil, nebylo možné jednoznačně identifikovat,“ informovala o závěru zkoumání odborníků z genetiky policejní mluvčí Markéta Janovská.

Bez trestu

Bez usvědčujících důkazů proti vlčákovi musela policie případ shodit ze stolu. „Jelikož se nepodařilo ustanovit psa, nebyl zjištěn ani pachatel trestného činu usmrcení z nedbalosti odpovědný za zvíře, a věc jsme proto odložili,“ uzavřela Janovská. Není tedy vyloučeno, že matku čtyř dětí mohl zabít jiný neznámý pes a Kajínek přišel k už mrtvému tělu, o které se zajímal, a proto byl od krve...

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.