Blatný novým ministrem. Jak je to s obchody, školou a zákazem vycházení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Blatný novým ministrem. Jak je to s obchody, školou a zákazem vycházení?!

Jan Blatný
Jan Blatný (YouTube)

Žáci prvního stupně základních škol se po víkendu měli do lavic vrátit za každou cenu. Odstupující ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO) ale obrátil. Školy zůstanou zavřené. A my všichni musíme být do 21. hodiny doma, od včerejška platí noční zákaz vycházení.

Výjimky pro pumpy a lékárny

Aby se zpomalilo šíření nákazy, nařídila vláda omezení prodeje. Všechny obchody musí zavřít už ve 20 hodin a v neděli nebudou moct otevřít vůbec. Výjimka platí pro čerpací stanice, lékárny a obchody na nádražích či ve zdravotnickách zařízeních. Opatření kritizují obchodní řetězce i předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Zákaz bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat. Zbytečně tak zvyšuje riziko jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů,“ uvedl na Twitteru Prouza.

Zákaz nočního vycházení

Po 21. hodině až do druhého dne 4. hodiny a 59. minuty Češi ven ze svých domovů nesmějí. Platí zákaz nočního vycházení. Výjimku mají lidé, kteří míří do práce či se z ní naopak vracejí. Co se týká pejskařů, ti se mohou vydat se čtyřnohými chlupáči na procházku i po devaté večer, avšak jen do vzdálenosti 500 metrů od svého bydliště. Dodržování zákazu budou mít na starosti policisté, kteří mají právo občany legitimovat a kontrolovat. Opatření bude platné do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Ten však kabinet pravděpodobně o měsíc prodlouží.

Školy zůstanou zavřené

„Pokud nevybuchne jaderná elektrárna, 2. listopadu usednou do lavic žáci alespoň 1. stupně,“ tvrdil Prymula. Naopak ministr školství Robert Plaga (42, za ANO) tvrdil, že pokud zůstane tzv. reproduční číslo vysoké a pandemie se nedá na ústup, školy zůstanou zavřené. To nakonec potvrdil i odcházející ministr zdravotnictví a připustil, že uzavření středních a vysokých škol by mohlo trvat zhruba tři měsíce. Co se týče prvního stupně základek, tam by návrat podle něj mohl být do šesti týdnů. To jsou však pouhé odhady, kdy se situace změní, nedokážou nyní říct ani epidemiologové. Děti tak po podzimních prázdninách budou pokračovat ve výuce na dálku. V provozu zůstávají jen mateřské školy.

Psycholog Zdeněk Krpoun: Češi nadále nákazu podceňují. Proč nás neděsí počty mrtvých?

Podceňují vlastní ochranu a opatření vidí jako nesmyslná. Dramatický nárůst počtu nakažených, tisíce pacientů s covid-19 v nemocnicích, nechává podle průzkumu zcela chladnými téměř 10 procent Čechů. Další se chrání jen naoko. Psycholog tvrdí, že strach z nákazy opadl a lidé se nyní bojí více o přežití, co se týká peněz, a svobodu. 

Ačkoliv téměř polovina populace na vládní nařízení přistoupila bez problémů, další rebelují. Co za tím stojí? „Mozek zpracovává informace, se kterými nemá absolutně žádnou zkušenost, oproti těm, se kterými osobní zkušenost má, zcela odlišně. Na jaře jsme přecenili smrtící hrozbu viru a opravdu jsme se báli. Dnes máme opačnou tendenci. Přeceňujeme zkušenost, že se to dá jen tak vyležet,“ vysvětlil psycholog Zdeněk Krpoun, podle nějž nás nezastraší ani nárůst mrtvých. „Jsme velmi nedůvěřiví, proto číslům příliš nevěříme,“ odůvodnil. Pokud nezemře někdo blízký, člověk si prý nebezpečí pro sebe a své okolí nepřipouští. Koronavirová krize v nás podle něj daleko více vyvolává obavy z porušení základních demokratických principů. Souvisí to s omezeními, která mají postupující pandemii utlumit. „Bojíme se o svobodu a o ekonomické přežití. Právě v důsledku toho lidé potřebují nyní pomoc psychologů,“ dodal Krpoun.

Další aktuality najdete o covidu najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
-bello-
29. 10. 2020 • 11:27

Dotaz na psychologa Krpouna :
Tvrdíte, že ačkoliv téměř polovina populace na vládní nařízení přistoupila bez problémů, další rebelují. A že :
„Mozek zpracovává informace, se kterými nemá absolutně žádnou zkušenost, oproti těm, se kterými osobní zkušenost má, zcela odlišně"
--
Tak mi vysvětlete, proč 90 % těch, co opatření bojkotují jsou lidi kolem 30 let , kteří nadávají , že ztrácí svobodu a že je to jako za minulého režimu , když ANI NÁHODOU svým mozkem minulý režim neprožili a proč ta nařízení z 99,9 % bojkotují v MHD Ukrajinci a Rómové.Debaty s nimi jsou marné.Prý si klidně pokutu zaplatí.Taky jsem slyšela, že si máme vzít taxi.
Všem kteří se v tram i busu i metru a v obchodě nedají a žádají po druhých roušky fandím! Chrání nejen sebe, i mě i vás , lidi !!!!

mbmb
29. 10. 2020 • 08:26

Blatný nebude nic platny

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.