Diskotéka pod lesem: Krajina s jukeboxem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Diskotéka pod lesem: Krajina s jukeboxem

Na louce bude podle Kintery stát „až do skonání světa“.
Na louce bude podle Kintery stát „až do skonání světa“. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Jednou z věcí, které člověku v časech omezení chybí, je kulturní vyžití. Zazpívat si, poslechnout muziku, k tomu taneček. Ačkoli hudební reprodukce v teple domova má své kouzlo, euforii pod pódiem se to nevyrovná. Máme pro vás jediné místo, kde tohle ještě smíte! Na kraji lesa u obce Hrachov si svůj soukromý koncert může uspořádat úplně každý.

Ano, díky unikátnímu Public Jukeboxu – akustické soše umělce Krištofa Kintery (47). Tohle nikde jinde nemají, populární hrací skříň uprostřed přírody. Říká se, že něco vypadá jako pěst na oko... Jenže tohle sem prostě patří! Když si do map v chytrém telefonu zadáte heslo »Public Jukebox «, máte v první chvíli pocit, že se aplikace mýlí. Červený bod vašeho zájmu je totiž zapíchnutý doslova uprostřed ničeho. Hrací skříňka? A přímo na louce olemované hustými lesy? Vydejte se po zelené turistické značce z osady Zrůbek a zhruba po 1,5 kilometru zjistíte, proč zařízení stojí zrovna tam.

Havla, nebo metal?

Vidět je už poměrně z dálky. Však taky v širém okolí nic není, pokud nepočítáme myslivecký posed na druhé straně pole. A kromě toho – jeho mohutnou železnou konstrukci, sněhobílý korpus a k nebesům vystřelené ampliony – zkrátka přehlédnout nelze. Přestože se může zdát, že tenhle moderní výdobytek do netknuté krajiny vůbec nezapadá, je to právě onen nezvyklý kontrast, který okamžitě přitáhne vaši pozornost. Kosmodrom? Místo pro setkání s mimozemskou civilizací? Futurama...

O kontrasty tu ostatně jde především. Jukebox kolemjdoucím nabízí celkem 99 skladeb, žánrově od vážné hudby přes filmové hity, rap, až k divokému metalu. Přehrát na něm lze ale i zvuk bouřky, záchvat smíchu či mluvené slovo – například projev Václava Havla nebo Miloše Kopeckého z roku 1987, v němž ostře vystoupil proti vládnoucí komunistické garnituře.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.