Senioři v Liberci cestují po světě i v době koronavirové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Senioři v Liberci cestují po světě i v době koronavirové

Pan Bohuslav se s brýlemi vydal do Řecka.
Pan Bohuslav se s brýlemi vydal do Řecka. (Foto SeneCura)

Místo toho, aby byli zavřeni na pokojích, cestují klienti z Domova pro seniory v Liberci po celém světě. Přitom ale nemusí opustit svůj pokoj. Necestují prstem po mapě, ale virtuálně.

Tolik potřebný kontakt s okolním světem jim totiž pomáhají alespoň částečně nahradit brýle s virtuální realitou Kaleido. Liberecké senior centrum SeneCura je jedním ze čtyřiceti domovů po celém Česku, kde mají klienti možnost procházet se lesem, užít si čas na pláži, nebo jet na výlet do evropských měst. A to jen díky brýlím s virtuální realitou na očích.

Techniky se nebáli

„Využívání moderních technologií v pobytových sociálních zařízeních je velký krok kupředu. Reakce klientů, kteří nebyli třeba ani v 3D kině, jsou neuvěřitelné. I přes konzervativní styl života, který patří k jejich věku, se brýlí vůbec nebáli a rádi je vyzkoušeli,“ říká Anna Henlínováz libereckého SeniorCentra. I během pandemie tak mají senioři možnost poznat něco nového.

Z křesla i v Řecku

Zážitek ve virtuální realitě si pochvaluje i pan Jaroslav z domova. „Jsem z toho nadšený. Nikdy by mě nenapadlo, že bude možné cestovat po světě a přitom zůstat doma,“ popisuje. Nadšený byl i pan Bohuslav, který dříve létal. „Jako pilot jsem toho viděl opravdu hodně. Virtuální realita pro mě byla dosud nepředstavitelná věc, okamžitě se mi však velmi zalíbila. Poznal jsem tak z pohodlí křesla například Belgii či Řecko,“ říká Bohuslav.

Snadno se nosí

Virtuální brýle, které se snadno upevní k hlavě, je možné přizpůsobit rozměrům nositele. Mají lehkou konstrukci, která je seniorům příjemná na nošení, a obsahují hlavně speciální vložku pro uživatele s dioptrickými brýlemi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.