Unikát od šikulů z Turnova: Vyvinuli průhledný respirátor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikát od šikulů z Turnova: Vyvinuli průhledný respirátor

Lukáš Berndt počítá se zahájením výroby v průběhu ledna.
Lukáš Berndt počítá se zahájením výroby v průběhu ledna. (Foto pruhlednyrespirator.cz)

Respirátor, přes který se dá velice snadno dýchat a jsou přes něj vidět ústa. S takovou výzvou se rozhodli poprat konstruktéři z Turnova.

Respirátor má nejvyšší stupeň filtrace H13 (o řád vyšší než FFP3) a pasují do něj výměnné HEPA filtry. „Máme funkční prototypy a nyní čekají na zahájení sériové výroby. Dílčí testy ve výzkumném ústavu dopadly výborně. Proto věříme, že v nejkratším možném termínu získáme potřebné certifikáty a spustíme výrobu,“ říká Lukáš Berndt (44), z 3D tiskárny Turnov, která průhledný respirátor vyvinula.

Od pondělí za 990 Kč

Už od pondělí bude možné si respirátor pořídit v předprodeji a přispět tak na zahájení výroby. První respirátory by se tedy v lednu mohly dostat k široké veřejnosti. „Máme o ně velký zájem mezi učiteli, zdravotníky nebo policisty,“ dodává Berndt. Nyní je možné koupit respirátor v předprodeji za 990 korun, po zahájení výroby by měl stát 1500 korun.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.