Lékař o přeplněných nemocnicích: Covidový zápal plic? Místo ve špitále už nezaručí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Lékař o přeplněných nemocnicích: Covidový zápal plic? Místo ve špitále už nezaručí...

MUDr. David Halata
MUDr. David Halata (foto ara)

Mírnější zápal plic vyvolaný koronavirem? Dříve jistá hospitalizace. Dnes už se s ním musí někteří lidé léčit doma. „Je to na hraně odborných doporučení,“ říká praktický lékař David Halata.

Praktičtí lékaři řeší denně i okolo 150 telefonátů, situaci ale zvládají. Podle praktického lékaře Davida Halaty z Hošťálkové ve Zlínském kraji se ale v tomto regionu v posledních týdnech dostali na hranici kapacit nemocnice. »Obvoďáci« tak řeší s pacienty, kteří se léčí doma, i vážnější věci.

Bez kyslíku

Jde třeba i o zápaly plic vyvolané koronavirem, pokud pacient nepotřebuje kyslík. Dříve by při tom byla tato diagnóza jasným důvodem pro hospitalizaci. „Cítíme, že jsme nuceni léčit na hraně toho, co nám odborná doporučení dovolují, a někdy jít i trochu za ně,“ popsal David Halata. Práh pro přijetí pacienta do nemocnice se zvýšil i třeba v Praze. Potvrdil to Bohumil Seifert, který ordinuje v pražském Karlíně.

Nebojte se přijít

Praktičtí lékaři prosí své pacienty, aby dodržovali všechna opatření, nosili roušky a používali dezinfekci, do ordinace se zásadně objednávali, snažili se využívat elektronické komunikace, jako jsou e-maily nebo třeba elektronické recepty. Zároveň však nemají mít pacienti strach přijít, pokud mají zdravotní problémy.

Více aktualit o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 5.11.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.