Maruška (21) pomáhá v nemocnici: Je důležité být užitečná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Maruška (21) pomáhá v nemocnici: Je důležité být užitečná!

Maruška Hanáčková nyní pomáhá na plicním oddělení a bude známá až v USA. Reportáž o ní natočila televize CNN.
Maruška Hanáčková nyní pomáhá na plicním oddělení a bude známá až v USA. Reportáž o ní natočila televize CNN. (Foto archiv UTB)

Každá ruka je nyní potřeba v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Je zde velmi vypjatá situace. Pomáhá tu i budoucí zdravotní sestra Marie Hanáčková (21). Reportáž o její práci si ve Zlíně natočila i americká zpravodajská televize CNN.

„Rozhodla jsem se pomoci hned, jak jsem se dozvěděla o výzvě. Pro mě je důležité, že jsem užitečná. Nad nebezpečím nákazy nepřemýšlím,“ řekla Aha! dobrovolnice z Nedachlebic na Uherskohradišťsku, studentka Ústavu zdravotnických věd zlínské univerzity. „Je to pro mě zajímavá zkušenost. Tady si člověk uvědomí pravou hodnotu zdraví,“ řekla Maruška. Pomáhá v extrémně vytíženém kolektivu na plicním oddělení. Dělá všechny úkony jako praktické sestry – odběry krve, píchá injekce, podává léky. Na oddělení se stará i o pacienty s covid-19.

Každá sekunda

„Tady je každá sekunda důležitá. Pacienty někdy přivezou opravdu za pět minut dvanáct. Asistujeme například při intubaci, napojujeme je na monitor,“ přiblížila. Práci v »baťovce« si vyzkoušela už při dřívější praxi a zatím to nehodlá vzdát. „Zapojuje se do tří služeb týdně a jsme s ní moc spokojeni,“ pochválila ji vrchní sestra plicního oddělení Kateřina Paličková. V celém Zlínském kraji chybí nyní v nemocnicích na 700 zdravotníků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.