Boj s koronavirem: Čtyři klíčové ukazatele, které ovlivní náš život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Boj s koronavirem: Čtyři klíčové ukazatele, které ovlivní náš život

ilustrační foto
ilustrační foto (foto ara)

Má to být jednoduché jako facka. Naše životy má pro příští týdny a měsíce řídit nový srozumitelný semafor. Rizikové skóre bude vypočítáno ze čtyř veřejně známých ukazatelů na škále od 0 do 100 PROCENT. Podle této hodnoty bude daných 5 stupňů pohotovosti, které znamenají předem jasně daná omezení.

Novinku včera představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). Expertní tým nyní podle něj pracuje na tom, jaká opatření budou pro který stupeň předem dána. „Snahou je naprostá transparentnost a pochopitelnost modelu,“ uvedl s tím, že vše bude rozpracováno i na kraje. Každý den tak bude známé jedno číslo od 0 do 100. „Budu vědět, že při riziku 20 procent budou aktivována opatření číslo 2. Když stoupne na 40 procent, bude třeba aktivovaná úroveň opatření 3,“ řekl ministr.

Chvíli vydrží

Opatření se mají měnit až poté, kdy dané parametry budou nějakou dobu trvat. Nehrozí tedy, že se budou nová nařízení vyhlašovat ze dne na den. Podle něj by mohl být model použitelný už koncem příštího týdne, v pondělí by pak mělo být jasné, jak konkrétně bude vypadat. Upozornil přitom, že příklady, které představil, ještě nemají konečnou podobu. Pro nejbližší tři týdny však mají Češi zapomenout na případné rozvolňování nařízení.

Čtyři klíčové ukazatele:

*14denní nárůst případů nákazy na 100 tisíc obyvatel

*14denní nárůst nakažených na 100 tisíc mezi seniory

*Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla podle převzatého modelu z Německa

*Pozitivita testů, neboli to, jak se virus chová

Epidemie brzdí, situace je ale vážná

Současná čísla vývoje epidemie podle statistiků předvídají spíše pomalejší brzdění epidemie. „Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus. Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat,“ apeloval ministr Blatný. Podíl pozitivních testů na celkovém počtu se stále pohybuje kolem 30 procent. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška je ale dobré, že se nenaplňují ty nejčernější scénáře a šíření nákazy neeskaluje. Takzvané reprodukční číslo se podařilo snížit, nyní je jedna, tedy jeden infikovaný nakazí jen jednoho dalšího člověka.

Strach ze seniorů

Velký tlak na nemocnice představuje počet nově diagnostikovaných mezi seniory, kteří častěji potřebují péči doktorů. V říjnu jich bylo nad 65 let 15 procent a nad 75 let 7 procent. Denně je do špitálů nově přijímáno mezi 700 až 800 pacienty. Čistý průměrný nárůst poté, kdy jsou propouštěni ti vyléčení, tak dělá přes 200 denně. Nyní je tak s covidem hospitalizováno 8276 pacientů, z toho jich leží na jednotkách intenzivní péče 1154. Na umělé plicní ventilaci je 650 nemocných a 9 z nich na mimotělním oběhu.

Stupeň 1

*Povinnost roušek všude uvnitř. *Zákaz shromažďování nad 100 osob. *Zákaz organizovaných hromadných akcí uvnitř nad 100 osob. *Zákaz hudební a tělesné výchovy v současném rozsahu. Zákaz univerzit 3. věku. *Pro sport platí stejná pravidla jako pro jiné akce. *Pro kulturu platí stejná pravidla jako pro jiné akce. *Uzavření restaurací mezi 24. a 6. hodinou. Jen usazení hosté. Max 6 osob ze 3 domácností u stolu. *Obchody zůstanou otevřené. *Firmy budou fungovat bez doporučené práce z domova.

Stupeň 2

*Povinnost roušek všude uvnitř a dále venku kde není možné udržet rozestup 1,5 metru. *Zákaz shromažďování nad 10 osob uvnitř. *Zákaz shromažďování nad 50 osob venku. *Zákaz všech hromadných akcí uvnitř nad 15 osob. *Univerzity konzultace a laboratorní výuka s dodržením rozestupů a max 15 studentů ve skupině. *Pro sport platí stejná pravidla jako pro jiné akce. *Pro kulturu platí stejná pravidla jako pro jiné akce. *Uzavření restaurací mezi 20. a 6. hodinou. Jen usazení hosté. Max 6 osob ze 3 domácností u stolu. *Obchody zůstanou otevřené s omezením zákazníků na plochu. *Firmy budou fungovat s doporučením práce z domova.

Stupeň 3

*Povinnost roušek všude uvnitř a dále venku kde není možné udržet rozestup 1,5 metru. *Návštěvy maximálně do 6 osob ze 3 domácností. *Zákaz shromažďování nad 10 osob. *Zákaz všech hromadných akcí nad 10 osob. *Střední školy zavedou rotační schémata. *Zruší se sportovní akce s diváky. Venku dle pravidel pro akce obecně. *Pro kulturu platí stejná pravidla jako pro jiné akce. *Uzavření restaurací mezi 20. a 6. hodinou. Jen usazení hosté. Max 6 osob ze 3 domácností u stolu. *Obchody zůstanou otevřené s omezením zákazníků na plochu. *Firmy budou fungovat s doporučením práce z domova.

Stupeň 4

*Povinnost roušek všude uvnitř a dále venku kde není možné udržet rozestup 1,5 metru. *Návštěvy maximálně z jedné další domácnosti do 6 osob dohromady. *Zákaz shromažďování nad 6 osob. *Zákaz akcí uvnitř. * První stupně zůstanou otevřené – homogenní skupiny s pevnými rozestupy 1,5 a max. 20 žáků. Druhé stupně zavedou rotační schéma. *Zrušení sportovních akcí. *Zrušení kulturních akcí. *Restaurace v provozu takeaway. *Obchody zůstanou otevřené s omezením zákazníků na plochu. *Firmy budou muset fungovat s prací z domova.

Stupeň 5

*Povinnost roušek všude uvnitř a dále venku, kde není možné udržet rozestup 1,5 metru. *Zákaz návštěv. *Zákaz shromažďování nad 2 osoby. *Zákaz akcí uvnitř. *Kompletní uzavření škol. *Zrušení sportovních akcí. *Zrušení kulturních akcí. *Restaurace v provozu take away. *Obchody budou zavřené kromě základních potřeb. *Povinnost firem zavést home office pro alespoň 35 % zaměstnanců. Možno nahradit testováním.

Zbytek informací z politiky a o koronaviru najdete v tištěné verzi Aha! 7.11.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.