Virus šlápl na krk svatomartinské huse! Žádné hody, degustace či slavnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Virus šlápl na krk svatomartinské huse! Žádné hody, degustace či slavnosti

Oslavy, jaké známe z minulých let, kvůli koronaviru nebudou.
Oslavy, jaké známe z minulých let, kvůli koronaviru nebudou. (Foto ara)

Mladé víno a propečená husička. Tak vypadaly ještě loni svatomartinské hody po celém Česku. Pandemie koronaviru ale vše změnila. Hospodští spoléhají na prodej z okénka, vinaři doufají v prodeje na internetu. A hus se vylíhlo méně než obvykle.

Kvůli šíření nemoci covid-19 budou oslavy svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, jiné, než jsme zvyklí. Zrušeny byly všechny hody, ochutnávky vín a slavnosti. Kdo si chce ušetřit práci s přípravou, může si objednat jídlo z restaurace. „Restaurace letos nabízejí pokrmy z hus s sebou,“ říká Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravská drůbežářské unie.

Husy ze dvora

Čeští chovatelé se o odbyt nebojí, protože hus mají méně, než obvykle. Chov tučných opeřenců je náročný a letos bylo obtížné sehnat sezonní pracovníky. „Vylíhlo se okolo 170 tisíc kusů, to je asi o pět tisíc hus méně než loni,“ vysvětluje Gabriela Dlouhá. Zájem o husy se přitom prý v posledních letech zvyšuje. Prodávat je budou buď takzvaně ze dvora, nebo ve farmářských obchodech. Místy fungují i farmářské trhy, ale s přísnými omezeními. Ceny českých hus začínají na 200 kč za kilo.

Nejhorší rok

Zavřené restaurace a zákaz pití alkoholu na veřejnosti zásadně zkomplikovaly život i vinařům. „Mnohá vinařství, která dodávala svá vína hlavně do restaurací, jsou nyní závislá na online prodeji a sociálních médiích,“ říká prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek. Rok 2020 byl podle něj pro vinaře jedním z nejkomplikovanějších, který pamatují. Kromě pandemie je těžce zkoušelo i počasí, protože září a říjen byly extrémně deštivé. I tzv. Svatomartinská vína budou letos vinaři místo restaurací a svatomartinských slavností nabízet hlavně on-line. Na trh plánují dodat 850 tisíc lahví tohoto mladého vína.

Víte že...

...Svatomartinské víno musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké či Zweigeltrebe?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.