Americká firma hlásí obrovský úspěch: Máme vakcínu na koronavirus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Americká firma hlásí obrovský úspěch: Máme vakcínu na koronavirus!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Wikimedia)

Americká společnost Pfizer v pondělí oznámila, že má vakcínu na koronavirus. Kromě potlesku se ale setkala i s obviněními.

Nová vakcína je podle průběžné analýzy účinná ve více než 90 % případů. Pokud ji schválí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), mohla by se v USA začít používat již letos. Americký prezident Donald Trump (74) tuto novinku nese velmi nelibě. Přišla totiž pouhé dva dny poté, co prohrál prezidentské volby. Teď proto tvrdí, že Pfizer s oznámením schválně čekal, aby pomohl k vítězství Joeu Bidenovi (77). „Spolčili se s demokraty, říkal jsem to celou dobu!“ rozhořčoval se Trump na Twitteru. Na vině je podle něj i samotné FDA, které se s Pfizerem spiklo. Jeho šéfa Stephena Hahna (60) přitom do funkce dosadil sám Trump. Trump si zároveň přisvojil část zásluh za rychlý vývoj vakcíny. „Kdyby teď byl prezidentem Biden, tak byste na vakcínu čekali ještě další čtyři roky,“ prohlásil. V této teorii ho jako obvykle podporují jeho dcera Ivanka (39) a viceprezident Mike Pence (61).

Ivana Trumpová (71) už toho má po krk: „Donald neumí prohrávat“

Donald Trump (74) se po prohraných volbách chová jako dítě, kterému sebrali hračku. Jeho exmanželku Ivanu (71) to prý ale vůbec nepřekvapuje.

„Ten chlap neumí prohrávat, bude jen kopat a kopat,“ svěřila se novinářům. Trump sám již dříve prohlásil, že pokud prohraje volby, už nikdy v životě nenavštíví státy, v nichž nezískal dost hlasů. Ivana nad jeho chováním jen kroutí hlavou. „Měl by se prostě sebrat a uznat prohru. Má spoustu peněz, tak si může dál užívat život,“ prohlásila. Sama se prý nemůže dočkat, až celý povolební cirkus skončí: „Je mi jedno, jak to všechno dopadne, ale ať už je to za námi.“

Nová vakcína v kostce:

– vakcína účinkuje ve více než 90 % případů

– snižuje riziko hospitalizace

– vhodná pro dospělé a děti starší 12 let, kteří mají mírný průběh koronaviru

– do konce roku se má vyrobit 1,3 miliardy dávek (dost pro 650 milionů pacientů)

– zatím se neví, kolik bude stát

První jsme byli my, hlásí Rusko

Hodinu poté, co společnost Pfizer zveřejnila své výsledky, se s podobnou zprávou vytasili i Rusové.

Jejich vakcína nazvaná Sputnik V má prý taktéž 90% účinnost. Sputnik V byl navíc schválen už v srpnu, tedy jako první na světě, zdůrazňuje Moskva. Stalo se tak ještě před jeho testováním na lidech. To ale podle prezidenta Vladimira Putina ničemu nevadilo, protože Sputnik V »prošel všemi potřebnými testy«. V současnosti Rusko svou vakcínu testuje na 40 tisících Moskvanů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.