Zpověď praktického lékaře: Prožíváme peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zpověď praktického lékaře: Prožíváme peklo!

Praktický lékař ze Šťáhlav u Plzně Vlastimil Kulda.
Praktický lékař ze Šťáhlav u Plzně Vlastimil Kulda. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Už při jarní vlně epidemie koronaviru se praktický lékař Vlastimil Kulda (69) ze Šťáhlav u Plzně nezastavil. To ale ještě netušil, co přijde na podzim. Vždyť od března do září přicházelo do jeho ordinace pacientů s nemocí covid-19 tolik, kolik nyní za půl dne!

Vlastimil Kulda v těchto týdnech volný čas prakticky nezná. „Je to šílenost,“ říká lékař, který ordinuje od sedmi ráno a domů se někdy vracívá až po osmé večer. Telefon zvoní pořád Za den se mu v ordinaci vystřídá až 40 pacientů, dalším asi 30 se věnuje po telefonu. „Telefonáty jsme zavaleni, nedají se regulovat. Během vyšetření jednoho pacienta v ordinaci mi volá osm dalších na pevnou linku, do toho zvoní mobil a ještě někdo klepe na dveře. Je to často na mrtvici,“ svěřuje se Kulda, který poukazuje na vyšší poměr infekčních pacientů. „Už to není třetina, ale polovina. A už ne každý třetí, ale v posledních dnech každý druhý je pozitivní,“ vysvětluje. Štáhlavský lékař poukazuje i na to, že mnozí lidé se covidu bojí. On k nemoci chová respekt. „Abych měl panický strach, to ne, ale příjemný pocit to není,“ podotýká k tomu, že je s nemocí denně v kontaktu. „Kdybych byl mladý, tolik to neřeším. Ale už jsem důchodce. Občas si říkám: Neblbni, drž se trochu zpátky,“ svěřil se Kulda, který i tak nenechává své pacienty ve štychu a v boji se zákeřným virem první linii neopouští.

V práci i v sobotu

Že by měl Vlastimil Kulda po skončení ordinačních hodin »padla«? Neexistuje! V pondělky a úterky, kdy má i odpolední ordinaci, se domů vrací nejdříve v osm večer, zbylé dny končí místo v poledne až kolem třetí... „Pak ještě aspoň hodinu úřaduji doma. A abych stihl vyřídit všechnu administrativu či poslat e-recepty, jdu do ordinace i v sobotu tak na osm hodin,“ dodal Kulda.

Co si myslí o plošném testování?

Hodit plošné testování na praktické lékaře, to Vlastimil Kulda nevidí reálně. „Musel bych vypnout ordinaci a nedělat nic jiného. Nevím, jak by to probíhalo, jen se sestrou to nezvládnu. Musel bych být oblečený do ochranného obleku, někdo musí člověka pozvat, jiný to zapsat, pak se musí odběr zpracovat. A co s tím, když výsledek bude pozitivní? To bychom hned na místě psali neschopenky? Nikdo k tomu nic neřekl,“ vzkázal.

Zbytek informací o covidu najdete v tištěném verzi Aha! 31.10.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.