Doktoři: Nebojte se a neodkládejte vyšetření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Doktoři: Nebojte se a neodkládejte vyšetření!

ilustrační foto
ilustrační foto (Reuters)

Za kratší konec provazu v boji s epidemií covid-19 zatím tahají lékaři a epidemiologové. Některé nemocnice už kvůli nárůstu hospitalizovaných musely omezit zákroky, které mohou počkat. Vědci a doktoři ale Čechům přes Aha! vzkazují: Neodkládejte péči, nemocnice jsou bezpečné!

Ve středu v Česku přibylo zatím nejvíce nakažených od začátku epidemie. Testy odhalily 9544 nakažených, v českých nemocnicích bylo 2768 nakažených. S rostoucím počtem se ukrajuje lůžková kapacita a některé nemocnice už musely vyhlásit, aby lidé na již naplánované operace, bez nichž však není ohrožen jejich život, raději nechodili.

Je místo i bezpečno

Někteří lidé se však bojí, že právě v nemocnici se mohou covidem nakazit, a tak raději s obtížemi nepřijdou, i když jejich problém je vážný. Někteří zase nechodí, protože nechtějí zbytečně přidělávat práci už tak dost vytíženým sestrám a doktorům. Vyhýbat se z jakéhokoliv důvodu špitálům ale není rozumné.

„Vyčlenili jsme část infekční kliniky, oddělení ARO a celou budovu dermatovenerologické kliniky a následné péče,“ nastínil, jak si nemocnice umějí poradit, šéf pražské Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Kapacity JIP jsou obsazené z 13 procent, ostatní lůžka z 15 procent. Pacienti se podle Kvačka nemusí do nemocnice bát chodit na běžné zákroky či vyšetření, protože péče o nakažené je soustředěná do samostatných pavilonů. Aby lidé neměli strach, přes Aha! vzkazují i další experti.

Nemocnice? Poslední místo, kde se bát!

Miloslav Ludvík (57), šéf Fakultní nemocnice Motol

„Já bych rozhodně apeloval na lidi, pokud mají problém, pokud jim je špatně, aby do nemocnice šli. Nemocnice jsou z mého pohledu nejbezpečnějším místem, to spíše covid chytíte někde ve veřejné dopravě. Takže – i pokud vás čeká zákrok, pak jej neodkládejte, protože až opadne vlna covidu, nakumulují se lékařům právě tyto odložené případy.“

Jan Žaloudík (66) senátor za ČSSD a bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně

„Slíbil jsem, že se nebudu nijak (ke covidu – pozn. red.) vyjadřovat, oznámil jsem panu premiérovi a pánům ministrům, že si dávám klidový režim. Ale samozřejmě, lidé nemají důvod se bát špitálu. Z hlediska Masarykova onkologického ústavu jsme nikdy žádné restrikce nedávali, protože jsou to vážné nemoci, které je třeba řešit. Takže taková otázka by vůbec neměla vznikat.“

V Letňanech vznikne polní nemocnice

Armáda začne zítra v areálu pražského výstaviště Letňany budovat polní nemocnici. Její součástí bude 500 lůžek pro pacienty s covidem. „Plánování a výstavba záložního zdravotnického zařízení proběhnou v řádu dnů,“ uvedl včera ministr obrany Lubomír Metnar (53, za ANO). Vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál a vyčleněni k nim budou i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici.

Jak dlouho bude nová provizorní nemocnice fungovat? To ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček odhadovat nechtěl (41, ČSSD). „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí epidemie, teď těžko hovořit o ukončení. Myslím, že bude potřeba relativně dlouho,“ řekl. Vedle toho se hledají další místa – včetně hotelů či lázní, kam by šlo pacienty s covidem rozmístit. Vláda pro ty účely chce nakoupit na 4 tisíce nemocničních postelí, dalších 2500 lůžek je připraveno ve státních skladech hmotných rezerv.

Průzkum: Obavy o zdraví rostou

O své zdraví se kvůli koronaviru podle nového průzkum CVVM obávají tři pětiny lidí, přesněji 57 procent dotázaných. „Což je nejvíce za celé sledované období, tj. od května letošního roku, a nejvyšší je rovněž podíl těch, kteří se o své zdraví »rozhodně obávají« (22 procent),“ uvedli autoři průzkumu. Oproti předchozímu šetření v červenci přibylo také těch, kteří mají strach i o své blízké. Takových v české populaci bylo 74 procent.

Více se dozvíte v tištěné podobě deníku Aha! na den 16. 10. 2020.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.