Naše životy teď bude hlídat PES! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Naše životy teď bude hlídat PES!

Nový systém protiepidekých opatření PES
Nový systém protiepidekých opatření PES  (Ministerstvo zdravotnictví)

Může se usmívat nebo cenit zuby. PES totiž nově určí, v čem se budeme muset omezit a co nám naopak bude dovoleno. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) představil tabulku, která podle stupně pohotovosti přesně určí vládní nařízení. Zatím jsme na nejhorším stupni, ale možná už příští týden se nám trochu uleví.

Pokud jde o šíření epidemie, nacházíme se zřejmě v bodu zlomu k lepšímu. „Je vidět, že se situace obrací, ale nesmíme polevit,“ řekl Blatný. Nově přijímaná opatření bude řídit právě PES (Protiepidemický systém ČR). „Je-li PES zelený, tak se usmívá, a když se nebudeme chovat zodpovědně, bude na nás cenit zuby,“ komentoval ministr tabulku opatření, kterou doprovází symbol psa. 

Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES

Video se připravuje ...

Zelená až fialová

PES určuje, v jakém stupni rizika se nacházíme. A to podle různých parametrů, jako je reprodukční číslo, tedy kolik lidí nakazí jeden infikovaný, počet pozitivně testovaných na sto tisíc obyvatel či podíl nemocných mezi seniory. Stupňů bude podle rizika ve škále 0 až 100 procent celkem pět – zelený, žlutý, oranžový, červený a fialový. Každý den bude toto číslo známo, aby se každý mohl připravit na zpřísnění či zmírnění opatření. „Nelze reagovat unáhleně na jednodenní změny,“ uvedl ale Blatný. Zmírnění tak lze čekat, pokud budou čísla trvale klesat, nejdříve po týdnu.

Změna v pondělí

V současné době máme přijatá opatření podle nejhoršího stupně 5. Index pro celou republiku nyní dělá 70 %. Už příští týden bychom si však mohli o stupeň polepšit. Rozhodovat se podle Blatného bude pokaždé od středy do středy, ve čtvrtek by se pak vláda usnesla na přechodu do jiného stupně a nová opatření by platila vždy od pondělka. Podívejte se na tabulku (na straně 2), která přesně určuje, v čem bychom si mohli se stupněm 4 od pondělka 23. listopadu polepšit.

Celý článek naleznete v tištěné podobě sobotního deníku Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.