»Kovidária« ve špitálech: Jak covid mění české nemocnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

»Kovidária« ve špitálech: Jak covid mění české nemocnice

Pacienty z plné zlínské nemocnice museli transportovat do pražského Motola.
Pacienty z plné zlínské nemocnice museli transportovat do pražského Motola. (foto ara)

Infekční klinika, pak ARO, interna, záhy plicní... Tahle covid polyká kapacity v českých špitálech. V pražské Nemocnici Na Bulovce, která boj s koronavirem v březnu zahájila, už má své »covidárium« polovina klinik.

Infekční klinika Nemocnice Na Bulovce pečovala o vůbec první pacienty s covidem-19 v Česku. Zároveň tam lékaři pod vedením primářky Hany Roháčové vyhráli boj o život taxikáře (39), který byl v umělém spánku třicet dní. Pak si ale šíření viru vynutilo vznik »covidárií« i v dalších pavilonech. Musí ho mít třeba i onkologie nebo porodnice. „Aktuálně léčíme 134 pacientů s nemocí covid-19. Na umělé plicní ventilaci jich je dvanáct,“ říká mluvčí nemocnice Mirka Kátriková. Ještě minulý týden jich bylo přes dvě stě. Dobrou zprávou tak alespoň je, že počty hospitalizovaných konečně pomalu klesají.

Nejhůře na Zlínsku

Aktuálně je obsazeno 74 % všech jednotek intenzivní péče. Nejhorší situace je aktuálně na Zlínsku. Některé pacienty tamních špitálů musely minulý týden převzít další kraje. Pět covid-19 pozitivních ve vážném stavu a na umělé plicní ventilaci přijala pražská nemocnice v Motole. Další pacienti směřovali do Brna či Havířova.

Jak to chodí v covidáriu

Dvoje rukavice a žádné pití Lékaři i sestry musí zvládnout běžnou péči o pacienta, ale v ochranném obleku a se všemi pomůckami. Po příchodu do práce si zdravotníci oblékají respirátor, přes něj roušku, dvoje rukavice, ochranný štít či brýle, čepici, návleky na boty a overal. Není možné si jen tak odskočit, napít se nebo něco zakousnout. Pro svlékání pomůcek platí přesný postup, který je třeba dodržet.

Nový šéf mezi viry: Koronavirus vyhnal chřipku!

Počty nemocných chřipkou každoročně v polovině listopadu narůstají. Letos je to ale jinak. Vypadá to, že koronavirus chřipku vytlačil. 

Nákaza chřipkou je zatím letos v Česku výjimečná. Objevují se jen sporadické případy. „Nikdo s ní nebyl hospitalizován,“ informuje Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podobná situace panuje i ve zbytku Evropy. Pouze Srbsko a Slovensko hlásí nízkou aktivitu chřipky. Šíří se především nový koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19, rinoviry a běžné lidské koronaviry vyvolávající obyčejné nachlazení.

Zbytek informací o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 11.11.2020



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.