Vakcín je nedostatek! Přednost má druhá dávka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vakcín je nedostatek! Přednost má druhá dávka

SMS o zrušení termínu očkování
SMS o zrušení termínu očkování (abl)

Naočkujte druhou dávkou! Takové doporučení vydalo včera ministerstvo zdravotnictví. Vakcín proti covidu je totiž zoufalý nedostatek, protože výrobci krátí slíbené dodávky.

Stopka na první injekci platí zatím dva týdny. Přednost tak má druhá dávka pro ty už naočkované. „Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů,“ uvedla mluvčí rezortu Barbora Peterová. A dodala, že vše mají v rukou krajští koordinátoři. Později pak ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) přispěchal s upřesněním, že situace prý tak vážná není, aby bylo nutné vakcinaci úplně přerušit. Prý tam, kde je séra dostatek, se může pokračovat dál.

Kdo už injekci dostal

Zdravotníci v Česku už aplikovali téměř čtvrt milionu dávek vakcíny, tu druhou už mělo ke včerejšku na 18 tisíc lidí. Nejvíce dávek, téměř 60 000, bylo podáno v Praze, kde má také už 6700 lidí za sebou druhou dávku. Nejméně poprvé naočkovaných, tedy zhruba 3900, je v Karlovarském kraji. V současné době je vakcína určena pouze pro zdravotníky, zaměstnance v domovech a starší 80 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.