Velikonoční zápřah Soni Štossové (43) z Tetčic: Namaluji až 500 kraslic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velikonoční zápřah Soni Štossové (43) z Tetčic: Namaluji až 500 kraslic!

Barvu nanáší špendlíkovou hlavičkou. „Musí být z kovu,“ upozorňuje výtvarnice.
Barvu nanáší špendlíkovou hlavičkou. „Musí být z kovu,“ upozorňuje výtvarnice. ( Foto ČTK/ Václav Šálek )

Vajíčka nejen od slepičky, křepelky, kachny, husy ale dokonce i od pštrosa se nyní mění v krásně malované velikonoční kraslice. Tohle umění ovládá Soňa Štossová (43) z Tetčic na Brněnsku.

Zatímco pštrosí vejce maluje bez předchozí přípravy hodinu, slepičí, kterých každoročně barví nejvíce, nezaberou paní Soně více než 10 minut. „Nejmenší, křepelčí, stihnu namalovat dokonce do pěti minut,“ chlubí se výtvarnice. Ta každoročně nabarví kolem pěti set bohatě zdobených kraslic. „Nejpilněji mám od ledna do velikonoc, kdy přijímám objednávky a vyrábím do zásoby,“ dodává. Své výtvory pak prodává, nebo daruje přátelům. Koníčku se věnuje od malička. „Už v dětství jsem chtěla mít vajíčka hezčí a nápaditější a nevadilo mi barvení věnovat stále více času,“ vysvětluje.

Barvu nanáší špendlíkem

Už více než dvacet let používá paní Soňa k barvení velikonočních vajíček tradiční reliéfní voskovou techniku. „Na vyfouknutá čistá nebo obarvená vajíčka nanáším barvu špendlíkovou hlavičkou, namáčenou do rozehřátých voskovek, “ říká. Voskové pastelky rozehřívá nad vlastnoručně vyrobenou elektrickou plotýnkou. „Postačí ale klidně i svíčka,“ dodává. 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.