Chebská nemocnice na hraně možností. Ministr Blatný: Česko se o vás postará! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chebská nemocnice na hraně možností. Ministr Blatný: Česko se o vás postará!

Blatný v Chebu: Do Německa se převážet nebude, vrtulníky budou létat i v noci
Blatný v Chebu: Do Německa se převážet nebude, vrtulníky budou létat i v noci (Archiv Blesku)

Nedostatek lůžek a vyčerpaní lékaři v boji s covidem. To je každodenní realita v chebské nemocnici. Tu včera navštívil ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). A jak chce pomoci přeplněnému špitálu? Třemi lékaři a »nočním« vrtulníkem. Jenže to, po čem volá Karlovarský kraj – totiž příhraniční výpomoc, vyloučil.

Do chebské nemocnice chce ministr sehnat na výpomoc tři lékaře internisty a zajistit nonstop převoz pacientů s covidem. A to i těch, kteří nejsou ve vážném, aby byl ve špitále vždy dostatek lůžek. K tomu budou pomáhat i helikoptéry. „Ve stávající době fungující dva vrtulníky, z nichž jeden je specificky vymezen pro potřeby tohoto kraje. Nově budou moci létat i v noci,“ uvedl Blatný.

Řekneme si o pomoc?

Pomocnou ruku Karlovarskému kraji nabízí sousední spolkové země Sasko a Bavorsko. A to i přes to, že i u nich rostou počty nakažených. Vláda však nabídky využít nechce. „Postará se o vás i Česká republika, není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, Česká republika si váží každého života každého českého občana,“ řekl k tomu Blatný. Podle národního koordinátora lůžkové péče Vladimíra Černého je totiž v českých nemocnicích místa dost.

Cesta přes půl země

Jenže to se nelíbí karlovarskému hejtmanovi Petru Kulhánkovi (49, za STAN). „Ve chvíli, kdy je Cheb na hranicích s Německem a jsme součástí jednotného evropského prostoru, mám za to, že pokud jde o lidské zdraví, hranice by dnešní době neměla sehrávat vůbec žádnou roli,“ nechal se slyšet. Z chebské nemocnice se totiž vozí pacienti například do 300 kilometrů vzdálené Jihlavy.

Koronavirus v Česku: Milion nakažených, nejhorší v Evropě, nouzový stav může platit déle než 132 dní

Video se připravuje ...

Růst ARO pacientů

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělení ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně je to i s lůžky JIP. Zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61. Kraj navíc musel vyhlásit pracovní povinnost pro zdravotní sestry. Cílem je podle hejtmana Kulhánka získat sedmdesát sester.

Ministr: Oatření nefungují!

Jedním z důvodů proč Česko i nadále sužují protikoronavirové omezení, je podle Blatného jejich nedodržování. „Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat a situace je špatná,“ poznamenal pesimisticky ministr s tím, že je to důkaz toho, že se v Česku šíří britská mutace viru. Blatný tak vyzval národ, ať omezí cestování po republice, nosí ochranné pomůcky a dodržuje opatření. „Jejich obcházení není žádná frajeřina. Není to ani důkaz, že je někdo mazaný. Je to důkaz bezohlednosti vůči ostatním,“ doplnil šéf zdravotnictví s tím, že možné zpřísnění restrikcí není vyloučeno.

Další protekční vakcíny

Pro své očkování proti covidu-19 si podle Radiožurnálu přednostně došli další »mocní«. Tentokrát hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (61, ANO) a ředitelé pražské a moravskoslezské policie Tomáš Lerch a Tomáš Kužel. Všichni tři dostali vakcíny v době, kdy se podle rezortu zdravotnictví měli očkovat hlavně zdravotníci, kteří se setkávali s nakaženými pacienty. Už dříve protekční »včeličky« využil třeba ředitel VZP Zdeněk Kabátek (50), restauratér Zdeněk Pohlreich (63) nebo úředníci Státního zdravotního ústavu a jejich příbuzní.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deíku Aha! (5. 2. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.