Byli jste o víkendu na horách? Lyžaře kosí nový vir! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Byli jste o víkendu na horách? Lyžaře kosí nový vir!

Vaňkův kopec mezi Ostravou a Opavou je víkend co víkend zcela zaplněn.
Vaňkův kopec mezi Ostravou a Opavou je víkend co víkend zcela zaplněn. (Foto Aha! – Michal Charbulák a Michal Kaňka)

Každotýdenní nájezdy davů lidí do českých a moravských hor si začínají vybírat svou covidovou daň. Například nemocnice v Podbeskydí i Podkrkonoší se plní mladšími ročníky s vážným průběhem nákazy. Zřejmě za to může její britská mutace.

Před sportováním na přeplněných kopcích varoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Obávám se kvůli tomu zhoršení epidemie kvůli zákeřnějšímu typu viru,“ zmínil Vondrák. Uvedl, že v kraji by ho mohlo mít 44 lidí. Zatím platí, že britská mutace je u nich vysoce pravděpodobná. Na laboratorní potvrzení se ale stále čeká.

Mladší ročníky

Podle Vondráka přibývají v nemocnicích hlavně mladší ročníky. „Přičítám to i nájezdům na hory. Stejná situace je v Podkrkonoší. Nelze vyloučit, že agresivnější formu si lidé předávají při sportu. Víme o případech, kdy jeden člověk nakazil až 13 dalších,“ řekl hejtman.

Hejtman Ivo Vondrák.

Vážné následky

Iva Piskalová, mluvčí ostravské fakultní nemocnice, potvrzuje nárůst pacientů ve věku 30 až 40 let s vážnými následky i delší dobou léčení. „Všichni leží na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla.

Začarovaný kruh

Není v silách hygieniků dnes dohledat všechny kontakty a místa pobytu nakažených. „Tyto informace se nahrávají a jsem přesvědčen, že v 90 procentech nám lidé nesdělí pravdu, čili zda byli na horách nebo jinde. Chápu, že jsou unaveni ze všech těch omezení, ale je to začarovaný kruh,“ podotkl mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla. Podle něj epidemiologická opatření nemohou fungovat, když se nedodržují. „Myslím si, že by stačilo, aby se opatření tvrdě respektovala tři týdny a virus by byl pryč,“ dodal Kotrla.

Ještě před zákazem stály fronty na Černou horu v Janských Lázních.

Na horách je vyšší riziko nákazy

Statistiky podle ministerstva zdravotnictví jednoznačně potvrzují, že na horách je vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech. Data ukazují, že nakažených na 100 000 obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména v oblastech s horskými středisky. „Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Problém je v tom, že se v horských střediscích setkávají lidé z celé země.

Přečtěte si
adeso
5. 2. 2021 • 12:01

já bych jim všem !!! přál silné a bolestivé promoření a po zbytek života ty potíže o kterých se píše na západních portálech. A byl by klid. Děti nemocné, rodiče nemocní a nemocnice plné.

stoura
5. 2. 2021 • 06:19

Dobře jste to napsal, jen je škoda, že si to nepřečte takový lyžař jako Klaus, ten pořád brojí proti zákazu, rouška nerouška on prostě chce lýžovat, toho by ta mutace měla napadnout, možná by poznal zač je toho loket!!!

verasum
4. 2. 2021 • 16:04

Všem co v této situaci jezdí na hory: Vážení, chápu vaši potřebu si zalyžovat,chápu vaši naštvanost,ale proboha,takto se toho nezbavíme a bude to pořád dokola. Naše prarodiče a v mém případě i rodiče museli překonat válku 6 let a vydrželi to , to nejste schopni to pár týdnů vydržet bez těch hor?? A teď všichni do mě...

divisek
3. 2. 2021 • 23:13

Očekávali jsme pátou, šestou vlnu, tsunami a ona ejhle - mutace!

divisek
3. 2. 2021 • 23:12

Jsi frajer! Na to jsi přišel jistě sám?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.