PRŮZKUM: Z čeho mají Češi kvůli pandemii strach? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PRŮZKUM: Z čeho mají Češi kvůli pandemii strach?

Při nákupu potravin cenu zkoumá stále více lidí.
Při nákupu potravin cenu zkoumá stále více lidí. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Přijdu o práci a budou zdražovat potraviny! Toho se obyvatelé Česka nyní v době pandemie nejvíce obávají, podle průzkumu zrovna tohle dělá starosti 79 % z nich. Naopak o zdraví se bojí méně než polovina respondentů.

Více než zdraví lidem dělají starosti jejich příjmy. V mnoha oborech je totiž pandemie ovlivnila bez ohledu na to, zda se nemocí covid-19 nakazili, nebo ne. Podle průzkumu agentury NMS Research, která jej vypracovala pro pojišťovnu Slavia, jako hrozbu vnímá zdražování potravin 79 % dotázaných, 57 % se pak obává právě snížení příjmu.

Další oblastí, která respondentům dělá vrásky na čele, je panika kolem stále dostatečně neprozkoumané choroby – toho se obává 66 % z nich. Starosti dělá lidem také omezení kontaktu s blízkými – 63 % respondentů. Více než polovina lidí se také bojí nárůstu kriminality. Naproti tomu obavy o svůj vlastní zdravotní stav má jen 47 % z dotazovaných.

Kde raději nešetřit

Také škrtáte ve výdajích, kde můžete, a snažíte se v rodinném rozpočtu ušetřit každou korunu? Dělejte to chytře a nezanedbávejte ochranu vašeho majetku. „Vhodné pojištění může řadu těchto rizik vyřešit a v době pandemie nás ochránit,“ uvádí Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Co výlety a léto v Chorvatsku?

➤ 65 % respondentů uvedlo, že omezuje nedůležité výdaje
➤ 60 % lidí se v letošním roce chystá omezit zahraniční cesty i v případě, že nebude cestování omezováno

„Zejména pro mladé je však právě toto úskalí vnímané jako jedna z nejhorších stránek stávající situace. Ať už se jedná o dovolené, či pracovní cesty, mladší generace se jich vzdávat nechtějí,“ uvedla Martina Lambert z pojišťovny Slavia.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.