Dvojí kvalitě potravin je konec! Budeme jíst jen to dobré? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dvojí kvalitě potravin je konec! Budeme jíst jen to dobré?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pexels)

Ošizené rybí prsty, pizza, lančmít i tuky, sladidla místo pravého cukru... S druhořadými výrobky určenými pro východní trhy Evropské unie včetně našeho by měl být po letech konec. Novela zákona zakazující dvojí kvalitu potravin má už také podpis prezidenta. Co to pro spotřebitele znamená?

Zásadní novela prošla minulý týden celým legislativním kolečkem. Ta má definitivně zarazit letitou praxi, kdy se na náš trh dostávaly výrobky a potraviny, které se tvářily jako západní, jejich složení však bylo odlišné. Zpravidla horší, a někdy si čeští zákazníci za toto »privilegium« dokonce připláceli... Co se tedy změní? Zákazníci by měli být lépe než dnes informováni o tom, že zboží, které si kupují, je případně to »ošizené«. „To znamená, že k odlišení potravin různého složení nebo vlastností bude potřeba více než jen změnit drobné detaily na obalu. Pak už bude záležet na rozhodnutí zákazníka, jakému složení výrobku dá přednost,“ vysvětlil Jan Doležal, šéf Agrární komory.

Rizikem masné výrobky

Analytik Petr Havel se však obává, že pokud by měly všechny články výrobního, dodavatelského a prodejního řetězce dodržovat všechny normy, v některých případech může výrobek z trhu zcela vypadnout. „Největší riziko představují masné výrobky,“ míní Havel. K tomu však podle ministerstva zemědělství nedojde a rozhodně se toho neobává ani Potravinářská komora (PK). „Výrobky dvojí kvality prakticky vymizely v době, kdy se problém začal medializovat. Žádný výrobce nechce být napadán, že klame spotřebitele. Situace se za poslední dobu výrazně změnila, některé studie Evropské komise ukazují, že neexistují důkazy o rozdílech mezi kvalitou potravin pro Východ a Západ, ve smyslu, že Východ je horší,“ sdělil Aha! Miroslav Koberna z PK.

Jourová: lepší prášek ve hvězdách

Schválení novely považuje česká eurokomisařka Věra Jourová (56) za skvělou zprávu pro české spotřebitele. Byť připouští, že novela se vztahuje jen na potraviny a neřeší třeba dvojí kvalitu drogistického zboží. I v minulosti testy objevily, že prací prášek určený pro východní trhy měl méně účinných látek,- než pro trhy na Západě. „Nejrychlejším způsobem bylo prosadit to v novele o potravinách,“ vysvětlila Jourová Aha!. Ta navíc věří, že u známých výrobků už problém téměř vymizel. „Pro výrobce to byl reputační problém,“ dodala.

Prodejci: My to těžko ovlivníme

Odpovědnost za výrobek podle novely padá i na prodejce. Ten o rozdílném složení vizuálně totožného výrobku musí dostatečně srozumitelně informovat zákazníka. „Obchodník nemá žádný nástroj, jak kontrolovat, zdali výrobce nemá v jiné evropské zemi výrobek se stejným obalem, ale jiným obsahem (zatímco výrobce to dobře ví),“ sdělil Aha! Tomáš Prouza, šéf Svazu průmyslu a obchodu. Problém ohlídat kvalitu prý může být u neprivátních značek, tedy těch z dovozu. „Zde složení výrobků nebo jejich označení nejsme jako obchodník schopni ovlivnit,“ tvrdí mluvčí Lidlu Tomáš Myler. Podobně mluví i Jiří Peroutka ze společnosti DM.

„Produkty dodavatelů ostatních značek netestujeme, takže nedisponujeme nástroji, jak případnou dvojí kvalitu odhalit. S dodavateli však na toto téma vedeme řadu let diskuze a jednání, jednotná kvalita nám u jinak identických produktů dává smysl,“ sdělil Aha!. Naopak v Globusu zůstávají v klidu. „Výrobci i obchodníci měli dost času se na změnu legislativy připravit. Dostupnost výrobků by tedy rozhodně neměla být tématem. Výrobci buď musejí změnit složení vyráběné potraviny, nebo obal výrobku jasně odlišit a informovat zákazníky o odlišném složení konkrétního výrobku pro český trh,“ sdělila mluvčí řetězce Lutfia Volfová.

Jak poznají »podvrh«?

O podstatně odlišný výrobek se podle inspekce jedná, když... ...separované maso nahrazuje hovězí či vepřovou svalovinu ...jablečná složka v džemech zastupuje jahodovou/borůvkovou/meruňkovou složku ...rostlinný tuk nahrazuje kakaové máslo ...glukózo-fruktózový sirup, náhradní sladidla zastupují cukr ...syntetické aroma místo přírodního aroma ...extrakt z koření místo koření.

Další informace najdete v Aha! 26.4.2021

Přečtěte si
konvalinka34
26. 4. 2021 • 16:45

Nejvyšší čas, aby se mohlo jezdit do Německa, Rakouska... na nákupy. Od prosince žijeme ze zásob, a tady už skoro nic nekupuji. Nevěřím, že se kvalita změní na lepší.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.