Když je jídlo problém: Alergie začínají nenápadně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Když je jídlo problém: Alergie začínají nenápadně

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Trápí vás únava, zažívací obtíže, otoky, ekzémy či afty? K tomu vás pobolívá hlava, mizerně spíte a býváte až příliš často nemocní? Na vině může být jídlo, které v dobré víře den co den jíte.

Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý – odhaduje se, že jí trpí až 45 procent české populace. Její příznaky jsou přitom hodně nenápadné. Na rozdíl od potravinové alergie, která se projevuje stejně jako každá jiná, tedy kožními reakcemi, nachlazením či rýmou, totiž přichází nepozorovaně. Doprovází ji bolesti hlavy, zažívací obtíže, nadýmání či nepříjemné vyrážky a ekzémy.

Mléko Nejčastější potravinou, kterou lidé špatně snášejí, je kravské mléko. Alergie na mléčnou bílkovinu se většinou začne projevovat již v kojeneckém věku, může to však být i později. Kravské mléko lze nahradit jiným, například kozím nebo ovčím. Nesnášenlivost se však nemusí týkat jen mléčné bílkoviny, ale i laktózy. V takovém případě už ale mluvíme o intoleranci. „Lidé, kteří jí trpí, mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr,“ říká výživový specialista Vladimír Koukal. Mléko pak mohou nahradit jen čistě rostlinnými produkty.

Lepek Intolerance na lepek je v Česku také poměrně běžná a vztahuje se na důležitý bílkovinový komplex obilných zrn – takzvaný gluten. Ten se vyskytuje nejen u pšenice, ale i u žita, ječmene či ovsa. Nejčastější alternativy, kterými je možné nahradit běžné obiloviny, jsou pohanka, kukuřice, rýže, jáhly a také amarant, quinoa či proso.

Oříšky

Jednu z nejrychlejších a nejmasivnějších reakcí vyvolávají skořápkové plody. I při požití malého množství hrozí anafylaktický šok. Nejhorší jsou arašídy, lískové a vlašské ořechy. Ze semínek nejvíce alergizují sezamová či lněná. Dejte si pozor i při konzumaci čokolády, nugátu, marcipánu, sušenek nebo polotovarů z brambor.

Sója

Velmi prudkou reakci mají alergici i na sóju. A nejen na ni – zkřížené reakce se mohou objevit i na čočku, sezam, kokos, slunečnicový olej.

Ovoce

Alergií na ovoce existuje hned několik, různé jsou i reakce. Zcela běžná je například ta na jablka, jahody, višně nebo kiwi. Nepříjemné střevní problémy může vyvolat i konzumace broskví nebo meruněk. Alergie na ovoce je poměrně nepředvídatelná – i když skupinu ovoce, na kterou jste alergičtí, vyloučíte z jídelníčku, po čase se objeví reakce na jiné ovoce. Jako náhrada existuje vláknina v tabletách nebo rozpustná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.