Jak bojovat s alergií: Jarní pyly, polétavý prach a respirátory... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak bojovat s alergií: Jarní pyly, polétavý prach a respirátory...

Alergie
Alergie (istock.cz)

Pylová sezona odstartovala. A alergici už její nástup pociťují. Během jarního období jim znepříjemňují život právě pyly stromů a keřů, například olší 
a lísek. Letos je potrápí také množství polétavého prachu a nutnost zakrývání dýchacích cest.

Zvýšené množství prachu

Letošní zima plná sněhu a ledu s sebou přinesla také potřebu použití velkého množství posypových materiálů – štěrku, písku a soli. Pokud zbytky posypových materiálů nejsou kvalitě uklizeny, přispívají ke vzniku polétavého prachu.

Covid ztěžuje situaci

Lidem s kožními problémy se při nošení ochrany dýchacích cest může dělat vyrážka nebo akné, vadit může i častá dezinfekce rukou. Alergikům a astmatikům často přináší zvýšené obtíže nošení respirátorů, které jim ještě více komplikují dýchání. Vhodnější jsou pro ně nanoroušky, které jsou díky své struktuře několika vrstev tkaniny a nanovrstvy mnohem prodyšnější.

Alergik nebo nakažený? Alergik často kýchá, teče mu z očí i z nosu, ztěžka dýchá, a proto může mít problém v dopravních prostředcích, v obchodě. Lidé si totiž mohou myslet, že jde o nákazu koronavirem. Navíc ani pro samotného alergika není při počínajících potížích jednoduché odlišit, jestli se jedná o reakci nebo virové onemocnění – při prudké reakci objevuje i krátkodobé zvýšení teploty nebo bolestivost kloubů a únava.

Svědění, slzení, zarudnutí

Každý druhý alergik se potýká s očními problémy. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem je zánět spojivek. Oční alergie bývá spojena se sennou rýmou,“ upozornil šéflékař Pavel Stodůlka z očních klinik Gemini.

Jak ulevit očím

•Vyhýbejte se alergenům – pomoci mohou i sluneční brýle. •Podrážděné oči propláchněte čistou vodou. •Příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které snižují zarudnutí a otok. •Na oteklá víčka si dejte studený obklad. •Vyhněte se mnutí očí, můžete si totiž potíže ještě zhoršit. •Pokud jsou potíže bolestivé a dlouhodobé, vyhledejte očního lékaře. Neléčená alergie může způsobit poškození zraku.

Nejčastější alergické příznaky:

Vyrážka

Slzení

Rýma

Kýchání

Zarudlé oči

Svědění pokožky

Mnutí: Vyhněte se mnutí očí, znásobíte si svědění a pálení, ale také zvýšíte riziko nákazy covidem-19.

Oko: Typicky zarudlé oko alergika.

Velká: Všechno kvete a alergici začínají trpět.

Víte, že...

...mnutí očí zvyšuje také riziko nákazy covidem-19? Koronavirus se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a odtud se šířit nosem, ústy a očima. Člověk se dotkne obličeje průměrně 23x za hodinu. Právě dotýkání se obličeje může být jedním ze způsobů, jak se do těla nákaza dostane.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.