Osypat se můžete i po drahém krému: Co s alergií na kosmetiku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Osypat se můžete i po drahém krému: Co s alergií na kosmetiku?

Alergie
Alergie (istockphoto.com)

Mnoho lidí s citlivou pletí trpí alergickými reakcemi na kosmetické přípravky. Nejčastěji to je u krému, časté jsou také kontaktní alergické reakce po barvě na vlasy, sérech nebo pleťových maskách.

Jak je poznáte?

Nejčastěji se alergie projevuje svěděním a pálením v místě aplikace přípravku, postupně se objeví zarudnutí kůže, někdy i drobné puchýřky, později se postižená oblast může olupovat. Alergie ale může mít i velmi prudké projevy v podobě výrazného svědění. To se může dále zhoršovat a někdy i rozšiřovat na další místa na těle, kde přípravek použitý nebyl. „Nejdůležitější je podezřelý kosmetický produkt již neaplikovat. Mírnější projevy mohou odeznít po vyloučení dalšího kontaktu kůže s alergenem, jindy je nutné postiženou oblast promazávat regenerujícími krémy např. s panthenolem, při prudké reakci je už nutné krátkodobě užívat antihistaminika a místně kortikoidní krém, většinou na doporučení dermatologa, říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Čtěte obaly přípravků

Máte-li sensitivní pokožku, tak si dobře pročtěte obaly kosmetických produktů. Méně se můžete obávat přípravků s označením „na citlivou kůži, bez parfemace či parabenů“ a produktů na přírodní bázi. Ale ani toto není pravidlo. Je dobré vždy nový kosmetický produkt předem otestovat na malé ploše – např. na vnitřní straně zápěstí nebo po stranách krku. Bezpečnou volbou je také pořizovat si dermokosmetiku z lékárny nebo specializovaných prodejen po konzultaci se školeným prodejcem.

Nejobvyklejší alergeny v kosmetice

* parfémové směsi * parabeny či jiné konzervační látky * heřmánek jako ingredience * nehtová kosmetika * barviva

Testujte se na alergie

Pokud na podobné problémy trpíte, rozhodně vyhledejte lékaře. V případě potvrzené kontaktní alergie na některé látky (po tzv. vyšetření epikutánními testy), vám kožní alergolog vystaví alergologickou průkazku s uvedenými alergeny i přípravky, ve kterých se mohou vyskytovat. Je důležité průkaz nosit s sebou a pročítat složení kosmetických přípravků, zda neobsahují vytestovaný alergen. Dokonce i některé přípravky, které dlouhodobě používáte bez obtíží, se mohou časem stát alergenem (kůže se senzibilizuje).

Přečtěte si
koliaska
4. 7. 2022 • 22:27

S tímto jsem se teda naštěstí ještě nikdy nesetkala. Vím ale, že s tím lidé mívají problémy. Co se týče alergií, tak silný alergik je náš syn. Ten má ale alergii hlavně na prach. Právě kvůli tomu se snažím, aby bylo prostředí u nás doma co nejčistší. Hlavně pak vzduch. S tou čistotou vzduchu nám teď doma nově pomáhá rekuperace od https://rekuperace-aldes.cz/ kterou jsme si nedávno pořídili.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.