Vyrobte si doma pleťovou vodu, nebo třeba šampon: Heřmánek? Kosmetická perla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyrobte si doma pleťovou vodu, nebo třeba šampon: Heřmánek? Kosmetická perla!

Heřmánek
Heřmánek (Profimedia.cz)

Existují rostliny, které jsou přímo nabité látkami s blahodárnými účinky. Patří mezi ně i občas opomíjený heřmánek. Kromě toho, že urychluje hojení, snižuje bolest, vyživuje a zklidňuje, tak také čistí a dezinfikuje! Zkuste mu proto dát doma šanci i v kosmetice. Je to skutečná perla...

Čistící a zklidňující pleťová voda

Pleťová voda by měla patřit mezi důležité každodenní pomocníky, co se týká čištění pleti. Vyrobte si doma takovou, kterou můžete používat také jako skvělý odličovací přípravek. Stačí v 100 g 20% lihu vylouhovat 10 g sušených květů heřmánku a 10 g usušených listů zázračné šalvěje lékařské.

Domácí balzám na rty

Ve vodní lázni rozehřejte 1 lžíci včelího vosku, do kterého pak pomalu přilijte 4 lžíce oleje (olivový či kokosový). Důkladně promíchejte, odstavte z ohně a nechte trošku vychladnout. Po pár minutách přidejte do hmoty obsah kapsle s vitamínem E a 2 kapky vašeho oblíbeného esenciálního oleje, který dodá balzámu vůni (například levandulový). Vše přelijte do připravené dózičky a přisypte pár nasekaných květů heřmánku.

Barva na vlasy pro blondýnky

Pokud se pyšníte plavou hřívou, někdo tomu říká »špinavá blond« a toužíte svou barvu jen přirozeně zesvětlit, rozhodně vsaďte na silný heřmánkový čaj! Jeho příprava není nijak složitá. Postačí, když vylouhujete 20 g této bylinky v 50 ml vroucí vody. Zároveň ve stejném objemu vody vylouhujete 10 g květu měsíčku lékařského. A teď nastává míchání. Do jednoho rozprašovače slijte oba vychladlé čaje a přidejte k nim 25 ml citronové šťávy. Přípravek poté nastříkejte do celé délky vlasů zhruba 2 hodiny předtím, než si půjdete umýt hlavu. Pokud chcete dosáhnout intenzivnějšího zesvětlení, vyjděte ven na sluníčko, které účinky této domácí barvy podpoří!

Zklidňující šampon

Heřmánkový šampon zklidní pokožku hlavy a dodá vašim vlasům lesk. Ve 150 ml převařené vody rozpusťte 2 lžičky nastrouhaného marseillského mýdla (je pouze z rostlinných olejů), k tomu přidejte 2 kapky voňavého esenciálního oleje a nechte alespoň 24 hodin odstát na tmavém a suchém místě. Druhý den přidejte hrst sušeného heřmánku a následně 2 hodiny louhujte. Pak už stačí vzniklou směs přecedit přes lněné plátno a máte hotovo! Šampon používejte tak, jak jste zvyklí.

Univerzální mastička

Kvalitní mast zabraňuje vzniku jizev a je skvělá na kožní vyrážky. Navíc, pokud do ní přidáte heřmánek, který působí protizánětlivě a má už zmiňované dezinfekční účinky, vytvoříte si tak doma jednoduše »univerzálního pomocníka« na menší kožní problémy. Rozehřejte 250 g vepřového sádla (pokud chcete, lze použít místo toho kokosový olej, pouze pamatujte na to, že kokosový tuk začíná kapalnět již od 20 °C) a vsypte do něj 2 hrsti pokud možno čerstvých heřmánkových květů. Promíchejte, odstavte z ohně a nechte do druhého dne odležet. Pak protlačte přes plátno.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.