Zázrak jménem heřmánek: Velký rádce, jak využít jeho léčivé účinky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zázrak jménem heřmánek: Velký rádce, jak využít jeho léčivé účinky!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (shutterstock.com)

Heřmánek pravý nebo také lékařský, lidově i všehoj se doporučuje sbírat nejlépe do konce srpna. Tehdy má nejvíc prospěšných látek, zejména silic, jejichž účinek na lidský organismus je až překvapivě dobrý. Mnozí dokonce tvrdí, že nezastupitelný.

Ještě před takovými třiceti lety bylo možné na loukách, na okrajích polí nebo i podél cest vidět sběrače heřmánku. Ozbrojeni hřebenem na česání a většinou papírovým pytlem – to aby se heřmánek nezapařil – si po jeho usušení přišli na pěkné peníze. Kilo sušeného květu stálo podle kvality i pět set korun. Heřmánek se vykupuje i dnes, jen těch sběračů ubylo... Heřmánek se od nepaměti používal zhruba v pěti  formách – jako odvar, výluh, olej, mast a inhalování par. Ve všech podobách prokazatelně léčí anebo alespoň ulevuje.


1/ Odvar – dvě hrsti sušených květů přivedeme pozvolna k varu a vaříme 10 – 15 minut. Necháme 15 minut odstát a scedíme. Odvarem se léčí popáleniny od slunce, pomáhá i při kožních problémech – plísních a ekzémech. Na postižené místo přiložíme namočenou gázu a necháme působit 20 – 30 minut. Můžeme to i dvakrát denně opakovat.

2/ Výluh – používá se nečastěji ve formě čaje, když polévkovou lžíci přelijeme v šálku vřelou vodou a necháme cca 10 minut odstát. Ideálně pijeme tři šálky denně, spolehlivě pomáhají při zažívacích potížích nebo zánětech střevního traktu.

3/ Mast – ¼ kg vepřového sádla zpěníme na pánvi a přidáme dvě hrsti čerstvých květů (nebo hrst sušených). Směs promícháme, odstavíme a necháme den chladnout. Pak ji propasírujeme přes lněný hadřík – je výborná na popáleniny, hojící se řezné rány, popraskanou kůži i na hemoroidy.

4/ Olej – lahvičku (max. 0,5 litru) naplníme až po hrdlo čerstvými květy heřmánku a zalijeme olivovým olejem lisovaným za studena. Dva týdny necháme stát na slunci a pak uchováváme v chladu.Používáme k přípravě koupele těla i vlasů, na popáleniny, rozpraskané nehty, záněty pokožky, nehojící se vředy i na ekzémy.

5/ Inhalace – Do plochého umyvadla (lavoru) nasypeme tři hrsti sušeného heřmánkového květu a přelijeme 1,5 litrem vařící vody. Nakloníme se nad hladinu, zakryjeme hlavu a krk ručníkem a nejméně 2 – 3 minuty vdechujeme heřmánkové páry. Je to vynikající způsob léčby kataru horních cest dýchacích, ale i rýmy nebo chřipky.  



K čemu všemu je heřmánek prospěšný
•    Snižuje bolest a teplotu
•    Zklidňuje a léčí žaludeční vředy
•    Ulevuje při bronchiálním astmatu
•    Odstraňuje plynatost
•    Zaceluje a hojí rány
•    Dezinfikuje sliznice a pokožku
•    Zklidňuje depresivní stavy, napětí organismu, úzkost a nervozitu
•    Prudce zlepšuje funkci pokožky



Tip Aha!
Heřmánkový likér proti revmatismu
Usušíme 80 g dobře opraných heřmánkových kořínků a rozemeleme je na prášek. Nasypeme do litru bezbarvého alkoholu (vodka, žitná, slivovice apod.) a necháme dva týdny louhovat na teplém a stinném místě. Poté přefiltrujeme přes gázu a užíváme třikrát denně deset kapek.

Pozor na záměnu
Heřmánek pravý se někdy plete s heřmánkem římským – rmencem sličným který žádné léčivé účinky nemá. Pravý heřmánek má na rozdíl od rmence duté květní lůžko (poznáme to, když žlutý střed květu rozpůlíme) a má kořenitou a příjemnou vůni.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.