Prázdninový seriál Nedělního Aha! vám ukáže Česko jako na dlani: (NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prázdninový seriál Nedělního Aha! vám ukáže Česko jako na dlani: (NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY

Rozhledna je vystavěna v novogotickém slohu.
Rozhledna je vystavěna v novogotickém slohu. (foto David Malík)

Největší rozhlednovou hustotu vykazují jednoznačně Jizerské hory. Zdejší kopečky jsou ozdobeny a označkovány nejkrásnějšími hláskami, věžemi, vyhlídkami. S nejrůznějšími příběhy a osudy. Stavěly se od konce 19. století a každá je nezaměnitelný originál, vidíte od jedné k druhé, každou chcete navštívit a zlézt. Rozhledy jsou tu specifikem a neoddělitelnou součástí hor.

Černá Studnice

Místo: hora Černá Studnice nad Smržovkou u Jablonce nad Nisou.Výška: 26 m (v nadmořské výšce 865 m n. m., vyhlídková plošina 21 m). Počet schodů: 91Výstavba: 1905Otevřeno: v letní sezoně denně 10 až 22 h, mimo sezonu od středy do neděle. Vstupné: 50 a 30 Kč

Je nejvyšší v Jizerských horách! O rozhlednu se zasadil Horský spolek pro Jablonec a okolí a projekt svěřil architektu Robertu Hemmrichovi. Jablonečtí ovšem museli vykoupit pozemek od hraběte Walderodea a ještě přihodit parcely ve městě. Samotnou stavbu provedl italský stavitel Arthur Corazza usazený v Jihlavě. Obdivuhodné jsou třítunové kvádry, které byly použity u paty rozhledny na zeď silnou 160 cm! Rozhledna je vidět zdaleka a je odsud i nádherný výhled od Jizerských hor až po Krkonoše. Na kopci bylo kdysi několik sáňkařských drah (zachovala se jediná, kde se jezdí mistrovství republiky), rozmáhal se tady rychle turistický ruch a lokalita byla jedním z center společenského dění. Jde o jednu z nejkrásnějších rozhleden v Česku.

Královka

Místo: kopec Nekras asi 2 km nad Bedřichovem, cca 15 km severozápadně od Jablonce nad Nisou.Výška: 23,5 m‚ v nadmořské výšce 859 m n. m., vyhlídková plošina 20,5 m.Počet schodů: 104Výstavba: 1907Otevřeno: každý den 10 až 17:30 h, zavřeno je za špatného počasí.Vstupné: 40 a 30 Kč.

Jednoznačně nejvíce navštěvovaná rozhledny v Jizerských horách. Dříve se jí říkalo Königova vyhlídka. Pozemek totiž věnoval sedlák König, který měl pod rozhlednou dům. Původně zde od roku 1888 stávala 19 metrů vysoká dřevěná rozhledna se dvěma patry a vyhlídkovou plošinou. Poté, co ji strhla vichřice, postavili členové janovské sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory rozhlednu kamennou. Dole bylo malé pohostinství, ale shořelo 1933, turistická chata přibyla v roce 1936. Turisté se zde výborně najedí, stejně jako v nedaleké Prezidentské chatě proslulé gastronomií.

V roce 2014 proběhla revitalizace věže za více než 2 miliony. Bylo nově vyspárováno a opískováno zdivo, opravena střecha.

Slovanka

Místo: kopec Slovanka, zvaný též Severák v Hraběticích, asi 10 km severně od Jablonce nad Nisou.Výška: 11 m (14 m i s podezdívkou, v nadmořské výšce 820 m n. m., vyhlídková plošina ve výšce 10 m).Počet schodů: 56 Výstavba: 1887 (rekonstrukce 2000)Otevřeno: denněVstupné: volně přístupná, dole je pokladnička pro dobrovolné vstupné, příspěvky na rozhlednu lze dávat i v restauraci.

Dnes je rozhledna chráněnou technickou památkou, přitom jí ještě před 20 lety hrozila demolice. Slovanka je unikát. Je nejstarší železnou rozhlednou v České republice. Postavily ji tři sekce Horského spolku (jablonecká, janovská a josefodolská) a rozhledna byla nejprve vystavována na Světové výstavě železáren ve Vídni. Poté sem byla převezena a smontována třemi dělníky za 17 dní, přičemž kamennou podezdívku postavil jediný zedník za pouhý den. Na otevření přišlo 5 tisíc lidí a dobrovolné vstupné tehdy stačilo na zaplacení stavebních nákladů i dovoz konstrukce.
Rozhledna váží 5,5 tuny a je litinová.
Pozemek k výstavbě věže byl darován majitelem panem Seibtem, proto se kopci dlouho říkalo Seibtův vrch.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.