Výletnický speciál: Nejlepší zimní vyhlídky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Výletnický speciál: Nejlepší zimní vyhlídky!

Z Libína máte Prachatice jako na dlani.
Z Libína máte Prachatice jako na dlani. (Foto: David Malík)

Naše země je rozhlednový ráj, z výšky si rádi prohlížíme naši krásnou zemi, kopečky, louky, pole, rybníky, malé človíčky pod sebou. Co Čech, to objevitel, pozorovatel, zvídavý a někdy i zvědavý člověk. Nic ve zlém, prostě to chceme mít pod kontrolou, jako na dlani. V létě jsme prochodili české, moravské a slezské rozhledny ve 14 dílech výpravného speciálu Nejlepší vyhlídky. Nyní přinášíme poslední, patnáctou část, zimní Speciál extra. I v zimě je totiž na co koukat a rozhledny jsou ještě pohádkovější a romantičtější. Vždyť třeba takový Praděd vypadá jako dort s vysokou svíčkou a Ještěd zase jako vesmírná loď nachystaná ke startu k Mléčné dráze…

ČERNÁ STUDNICE
Nejvyšší rozhledna regionu poskytuje skvělý kruhový výhled na celé Jizerské hory. Až sem pojedete na běžky, určitě nebuďte líní, zujte ty klouzavý prkýnka a vystoupejte po 91 schodech vzhůru. Dostanete se sem z Jablonce nad Nisou nebo Tanvaldu.
Zajímavost: Italský stavitel Corazza stavěl majestátní vyhlídku rok. Na 160 centimetrů silné zdi použil až tři tuny těžké žulové kvádry!
Vstup: denně 10 až 17 hod., cena 50 a 30 Kč.

LIBÍN U PRACHATIC
Jedna z nejstarších rozhleden v zemi byla postavena v roce 1883 z výtěžků spolku turistů i prachatických ochotníků, financovala se ze vstupného z jejich představení a koncertů. Přispěli i Schwarzenberkové!
Zajímavost: Během 2. světové války sloužila rozhledna jako pozorovatelna nacistů. V 50. letech tu zase sídlili letci.
Vstup: celoročně a zdarma.

MAŘSKÝ VRCH U VIMPERKA
Rozhledna na Mařském vrchu (907 m n. m., druhý název je Liščí skála) byla postavena společně s rotundou svatého Václava v roce 1936. Památkou je i křížová cesta na vrchol. Věž měří 12 metrů a výhled je dnes poněkud ztížen vegetací, nicméně se jedná o vyhledávaný turistický cíl.
Zajímavost: Přírodní památkou je unikátní balvanové moře syenitového porfyru na severním svahu, které vzniklo v pleistocénu.
Vstup: volně přístupno denně.

PRADĚD
Nejvýše položený bod je právě tady, v srdci Jeseníků. Špička vysílače se nachází ve výšce 1653 m n. m. a ční výš než Sněžka (1603 m n.m.). I tady je rád pro běžkaře i klasické turisty, na vrchol lze dojít z chat Ovčárna, Švýcárna, Červenohorské sedlo. V restauraci výborně vaří, stejně tak ve zmíněných chalupách.
Zajímavost: Původní kamenná rozhledna tu stála od roku 1910, pak přibyla tzv. Poštovní chata, vystavěná ve 40. letech totálně nasazenými českými dělníky a rusko-polskými zajatci. Vysílač byl postaven zkraje 80. let.
Vstup: denně 8 až 19 hod., cena 100 a 50 Kč.

JEŠTĚD
Vysílač architekta Karla Hubáčka posbíral mnoho cen a stal se také Nejvýznamnější českou stavbou 20. století. Je vysoký bezmála 100 metrů, průměr půdorysu 33 metrů. Na své si přijdou lyžaři, neboť kopec je protkán sjezdovkami, i běžní výletníci, neboť v rámci vysílače nechybí restaurace a hotel. Zajímavost: Předchůdci vysílače, Rohanova chata a přilehlý hotel s rozhlednou, lehli popelem v roce 1964, resp. 1963. V roce 1966 se už ovšem započalo se stavbou současné stavby.
Vstup: Výhled z ochozu nebo restaurace je zdarma, lanovku nahoru přijde na 160 a 110 Kč.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.