Sypejte ptáčkům bezpečně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sypejte ptáčkům bezpečně!

Krmítko.
Krmítko. (Foto scom)

Mráz, sníh, námraza a někdy i ledový příkrov u nás zabijí každou zimu tisíce ptáčků, zpěvných i těch ostatních. Krmítka jim mohou mnohdy zachránit život.

Podle Zdeňka Vermouzka, ředitele České společnosti ornitologické (ČSO), jim ale lidé tím, co do krmítek nasypou, mohou z neznalosti i uškodit. „Třeba krystal soli na rohlíku je pro ptáčka velikosti čížka smrtelnou dávkou,“ říká. Jak a čím tedy v zimě ptáčky, kteří u nás přezimují, nasytit? A co kterým chutná nejvíc?

Sýkorka modřinka, pěnkava obecná, zvonek zelený, dlask tlustozobý, čížek lesní
Všichni tihle zpěvní ptáčci mají společné chutě i jídelníček. Nejraději zobou olejnatá slunečnicová semena, ale zavděk vezmou i jinými – prosem, mákem apod. Kromě sýkorek, kterým se zavděčíme lojovým závěsem, přijímají potravu nejen z krmítek, ale i ze země.

Vrabec domácí
Ze všeho nejraději má pohanku, dokáže jí na posezení sezobat i desetinu své tělesné váhy. Pochutná si také na ovesných vločkách a slunečnicových semenech.

Brhlík lesní
Kvůli ovesným vločkám a slunečnicovému semenu, pravidelně sypanému do krmítka, přiletí i z velké dálky.

Kos černý
I když se to nezdá, dává přednost bobulím nebo jablku. Nejraději má jeřabiny a šípky, do krmítka zaletí pro ovesné vločky. Jablko ozobe na větvích i na zemi.

Brkoslav severní
Je to typický bobuložravý pták, který u nás tráví zimu. Jeřabiny, šípky a jablka od nás ale přijme i v době největšího hladu jen tehdy, jsou-li přivázána na větvičkách stromů nebo keřů.

Labuť velká
Krmí se zásadně na vodní hladině a na rozdíl od malých pěvců jí trocha soli v potravě nevadí – voda ji rozpustí na přijatelnou úroveň. Žere tvrdší pečivo nalámané na kousky, vařenou zeleninu a obilniny.

Hrdlička zahradní
Pochutná si i na ovesných vločkách, ale jako jeden z mála našich domácích ptáků má v oblibě i hrách a kukuřici.

Strakapoud velký
Mimo zimní období se živí hlavně larvami, parazitujícími na stromech. V zimě má rád lojový závěs a semena slunečnic – vždy v krmítku.

Jaké má být krmítko
Mělo by být zastřešené, a to tak, aby stříška přesahovala jeho okraje alespoň o pět centimetrů – zamezí se tak průsaku vody nebo sněhu do krmení pro ptáčky. Dno krmítka opatříme ohrádkou, aby potrava nevypadávala ven. Musí být nejméně půldruhého metru nad zemí a 2 – 3 metry od nejbližšího stromu, aby do něj nemohla skočit kočka nebo kuna.

Jak nejlépe krmit

Kdosi spočítal, že hejno 10 – 12 sýkorek je schopné za hodinu sežrat, ale hlavně rozházet několik kilogramů slunečnicových semen, pokud jsou v krmítku jen ona. Pestřejší strava nutí ptáčky jejich oblíbenou potravu hledat, proto do krmítka nikdy nedáváme jen jeden druh semen. Zhruba polovina z nich by měly být slunečnice, zbytek proso, oves, lněné semínko a další zrniny. Poblíž krmítka zavěsíme hovězí lůj nebo syrové vepřové sádlo v plátcích. Je výborným zdrojem energie a vyhledávají jej hlavně sýkory.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.