(NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY: 13. díl - Jižní Morava | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

(NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY: 13. díl - Jižní Morava

Říká se, že během stavby bylo zbudováno velké vřetenové lešení, kterému dělníci nedůvěřovali. Aby se přestali bát, vyjel desátník jezdeckého pluku až na vrchol lešení na koni.
Říká se, že během stavby bylo zbudováno velké vřetenové lešení, kterému dělníci nedůvěřovali. Aby se přestali bát, vyjel desátník jezdeckého pluku až na vrchol lešení na koni. (Foto: David MALÍK)

Stavitelé jej původně asi nezamýšleli jako rozhlednu, možná dodnes si lidé neuvědomí, že svého druhu ojedinělý architektonická památka, lednický Minaret, je vlastně i zajímavou vyhlídkou. V arabských zemích se nahoru vyškrábe muezín, aby vyhlásil pronikavým hlasem důležité informace. Na jižní Moravě vystoupá nahoru turista, aby toho hodně viděl. Krásný park okolo, meandry Dyje, další romantické stavby. Minaret, to je událost! Stejně jako další rozhledny v okolí Brna, které jsme tentokrát vybrali. Přehlédnete vinohrady, mandloňové sady a dokonce i stojící pulsující D1...

Minaret v Lednici
Místo: zámecký park v Lednici, 12 km SZ od Břeclavi
Výška: 64,8 m (v nadmořské výšce 175 m n. m., vyhlídka ve výšce 55 m)
Počet schodů: 302
Výstavba: 1797 až 1802
Otevřeno: kromě pondělí 9 až 17 hod., v říjnu a dubnu do 16 hod, polední přestávka 12 až 13 hod.
Vstupné: 50 a 40 Kč, rodinné vstupné 140 Kč

Nádherný Lednicko-valtický park chtěl kníže Alois I. Josef z Liechtensteinu ještě více zvelebit a zaplnil jej romantickými stavbami. Minaret byl korunou všemu, nejpompéznější atrakce pro urozené návštěvy. Nazýval se Turecká věž a nyní je nejvyšší stavbou svého druhu v neislámských zemích. Tehdy stál rovný milion zlatých, tedy jako honosný dům v centru Vídně! Výstavba byla pozoruhodná. Knížecí architekt Josef Hardtmuth (později si dal patentovat tužku a založil továrnu Koh-i-noor) vypracoval projekt minaretu údajně přes noc. Do základové jámy bylo z důvodu bažinatého terénu naraženo na 500 olšových, na špici okovaných pilotů o délce 17 metrů. Ty byly spojeny 96 dubovými rošty. Na nich byla vybudována základová kamenná deska, sklepení a masivní stavba, kterou architekt členil na mešitu a věž.


Fajtův vrch
Místo: Fajtův kopec, cca 1 km severně od Velkého Meziříčí, na dohled D1
Výška: 36 m (v nadmořské výšce 552 m n. m., vyhlídka ve výšce 32 m)
Počet schodů: 175
Výstavba: 2014 – 2015
Otevřeno: denně 8 až 21 hod.
Vstupné: pomocí automatu a turniketu, jednotné 20 Kč

Velmi originální rozhledna připomíná obrovský vrták nebo také gigantickou šroubovici DNA, což byl i záměr projektu Václava Hlaváčka a Libora Peška. Rozhledna za 9,5 milionů stojí na horní stanici lyžařského vleku nedaleko chaty s restaurací. Pro místní jde o sportovní i společenské centrum, z města je to sem příjemná procházka, je vidět nejen na přemostění na dálnici D1, ale i na historický železniční viadukt. Částečně se výstavba realizovala i dobrovolnou sbírkou, dárci mají svá jména na stupních točitého schodiště.


Ocmanice
Místo: návrší jižně od Ocmanic nedaleko Náměště nad Oslavou, cca 25 km východně od Třebíče
Výška: 15,2 m (v nadmořské výšce 429 m n. m., vyhlídka ve výšce 8 m)
Počet schodů: 50
Výstavba: 2003 – 2004
Otevřeno: denně, pouze v zimních měsících bývá z bezpečnostních důvodů uzavřená
Vstupné: zdarma

Rozhledna má tvar kosmické rakety nebo také indiánského tee-pee. Atraktivní turistický cíl je »rozkročený« přímo nad vodojemem, který slouží jako základy a je nápadem projektanta Zdeňka Látala z Brna, výstavba přišla na 420 tisíc korun. Jedná se o stavbu osmibokého pravidelného jehlanu kotveného do ocelových patek, vypadá vlastně i tak trochu jako triangulační bod. U rozhledny je umístěno dřevěné odpočívadlo.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.