Rádce Aha! Uskladnění ovoce a zeleniny: Čerstvé celou zimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 23. května 2025

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Rádce Aha! Uskladnění ovoce a zeleniny: Čerstvé celou zimu

...
... (Shutterstock.com)

Rekordní úroda ovoce a naopak malé výnosy brambor letos určitě donutí spoustu lidí k jejich uskladnění na zimu. Za časů našich babiček byla dobře uložená jablka nebo hrušky celou zimu nádherně čerstvé a křupavé a brambory voňavé. Jak to tehdy dělali?

Pravdou je, že ovoce i brambory lze koupit v podstatě kdykoliv a kdekoli a většinou v dobré kvalitě. Ovšem za cenu, která způsobuje, že nákup si ne vždy může každý dovolit tolikrát, kolikrát by si přál. Příklad? I přes nadúrodu jablek je řada řetězců prodává kolem čtyřiceti korun za kilogram. To nutí stále víc lidí k samozásobení, k uskladnění úrody na zimu.

Brambory
Sklizeň
Právem se říká, že náležité uskladnění začíná sklizní. Při ní brambory přebíráme, odstraňujeme nahnilé hlízy a mechanicky poškozené odkládáme k co nejrychlejší konzumaci. Vhodné k uskladnění necháváme tzv. »vydýchat«. Uložíme je na dva týdny ve slabých vrstvách do sucha (teplota max. 16 St.) a do větratelného prostředí, kde není moc světla. Brambory tak ztratí část své vlhkosti a vytvoří i silnější slupku, potřebnou při jejich dlouhodobém skladování.

Uskladnění
Znovu přebrané brambory můžeme buď klasicky napytlovat, nebo uložit do dřevěných či plastových přepravek ve vrstvě ne vyšší, než 60 centimetrů. Skladujeme je vždy na tmavém místě, bez přístupu světla. Jinak začnou tvořit jedovatý solanin a zelenat, což může být příčinou žaludečních obtíží. Dbáme na to, aby teplota nepřekročila 7 st. Celsia, v teplejším prostředí brambory začínají klíčit.

Tip Aha!
Ve specializovaných obchodech lze zakoupit sáčky s kmínovou esencí. Když je vložíme do pytlů s bramborami, prodloužíme dobu jejich skladování. Pod lísky se vyplatí uložit dřevěné uhlí, efekt je tentýž.

Jablka
Sklizeň
Protože dozrávají i na tomtéž stromě postupně, sklízíme je tzv. »po koruně«, češeme je po obvodu koruny a jablka uvnitř necháme ještě jeden až dva týdny zrát. K uskladnění vždy volíme jen nepoškozená jablka.

Uskladnění
Skladovací prostor – nejčastěji sklep – předem vysíříme sirnými knoty. Po odvětrání sklep vybílíme vápenným mlékem, do něhož přidáme tříprocentní roztok modré skalice. Jablka skladujeme zásadně jen v jedné vrstvě stopkami vzhůru a pravidelně odstraňujeme nahnilé plody. Aby jablka nevysychala, položíme na podlahu vodou nasáklý jutový pytel nebo mokrý mech – stačí ho jedenkrát měsíčně ovlažit.

Tip Aha!
Nadúrodu můžeme zhodnotit i nasušením křížal. Jablka nakrájíme na plátky silné 2-5 milimetrů a na stinném a větratelném místě usušíme. Křížaly jsou sladké a zdravé.


Hrušky
Sklizeň
U nich rozlišujeme zralost sklizňovou (k uskladnění) a konzumní (k uskladnění) – ty by měly být tužší a méně šťavnaté. Hrušky ze stromu nikdy netrháme nebo netaháme, ale odlamujeme je proti směru, kterým roste jejich stopka.

Uskladnění
Hrušky dáváme do přepravek v jedné až třech vrstvách na sobě. Pokládáme je stopkami do různých směrů, aby se při přepravě (např. vozem) neotřásaly a netvořily se na nich otlaky, které by později mohly způsobit zahnívání plodů. Skladovací teplota je 2 – 5 stupňů Celsia a je dobré čas od času sklad větrat. Mírné světlo hruškám nevadí.

Tip Aha!
Hrušky skladujeme vždy samostatně, nikdy ne s bramborami nebo kořenovou zeleninou. Jejich vůni by hrušky vstřebaly a ztratily tu svou.

Další tipy pro sklizeň jablek a hrušek čtěte ZDE

Kořenová zelenina
Mrkev, pastinák, petržel, celer, ale i červenou řepu nebo ředkev skladujeme nejlépe v tmavém sklepě, každý druh samostatně v hromadě písku. Nepoškozenou zeleninu do něj zahrabeme až po naťové srdéčko a písek udržujeme mírně vlhký. Tímto způsobem vydrží bez problémů až do příštího léta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry