Rádce Aha! Vyznejte se v odrůdách jablek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Vyznejte se v odrůdách jablek

...
... (istock.com)

Spartan, Gala, Rubín, ale třeba i Weirouge nebo Selena. To je jen zlomek jablečných odrůd, které právě nyní nabízejí zemědělci a obchodníci, buď rovnou ke spotřebě, nebo na uskladnění. Jak jablka pro rodinu kupujete? Držíte se právě odrůd či vybíráte očima a rozhodujete se podle velikosti, barvy a naleštěnosti plodu? Deník Aha! přináší přehled nejznámějších druhů, opravdu není jablko jako jablko.

Zázrak z přírody
Také vám babička a maminka říkala, že byste měli sníst alespoň jedno jablko denně? Měly pravdu, nemělo by chybět v jídelníčku každého z nás. Díky obsahu vitaminů – C, A, B1, B2, B6, E, K, minerálních látek – zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, fluoru, jódu, selenu, dále pektinu, vlákniny, desítek enzymů a dalších látek posiluje imunitní systém, pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, působí na snižování krevního tlaku a třeba posiluje při kousání dásně. Zapamatujte si však, že neplatí, že po snězení jablka si už nemusíme čistit zuby. Toto tvrzení je mýtus!

Méně, ale chutnější
Úroda jablek u profesionálních pěstitelů byla letos slabší. „Ve srovnání s loňskem to bude o třetinu míň, s dlouhodobým průměrem pak asi o čtvrtinu míň,“ odhaduje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Na vině jsou prý především pozdně jarní mrazíky, které zasáhly kvetoucí stromy. Dobrou zprávou ale je, že zatímco kvantita utrpěla, kvalita jablíček by měla být výborná. „Myslím, že letos jsou jablka nadprůměrná. Nižší úroda většinou generuje chutnější plody. Díky slunečnému podzimu byl čas, aby se vytvořil dostatek cukru,“ myslí si Ludvík.

 Cizí, nebo naše?
V regálech obchodů najdete jablka z celého světa. Proč sáhnout po těch tuzemských? „Česká jablka jsou i podle objektivních studií méně zatížená chemikáliemi jako jsou pesticidy,“ říká šéf ovocnářů Martin Ludvík. Podporou lokálních sadařů pomáháte udržet v naší krajině ovocné stromy, které zadržují vlhkost a poskytují obživu včelám a dalšímu hmyzu. „Navíc se k nám jablka dováží z velké dálky a to zatěžuje životní prostředí,“ doplňuje Ludvík.

Umělý lesk?
Všimli jste si, že se jablka někdy blýskají jako by byla z umělé hmoty? „Česká jablka se po sklizni nijak neupravují. Ale v řadě zemí, odkud se k nám jablka dovážejí, se používají vosky,“ vysvětluje Martin Ludvík. Vosk má plod během cesty chránit před plísněmi nebo mechanickým poškozením. Někdy se používají přírodní substance jako včelí vosk nebo pryskyřice, jindy je vosky umělé obsahující i ropné produkty. „Je to paradox. U nás je voskování zakázané, ale když se k nám jablka dovezou, už se nesleduje, jestli jsou nějak povrchově upravené,“ kroutí hlavou Ludvík. Připomíná ale, že existují i odrůdy, které mají na sobě přirozené rostlinné vosky. Jde například o jablka jonagold. „O těch si často zákazníci myslí, že jsou navoskované, ale není tomu tak,“ doplňuje ovocnář.

Koláč čtenářky Aha! Kláry Sovové z Ústí nad Labem
Potřebujete – na těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, trochu prášku do pečiva.
Na náplň: 1 tvaroh, 50 g cukru, 1 vejce, vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 až 4 jablka, skořice, mandlové lupínky.
Postup: Suroviny na těsto rychle zpracujeme a vyválíme do koláčové formy vymazané a vysypané kokosem. Suroviny na náplň ušleháme a nalijeme na těsto. Nahoru dáme plátky jablek, posypeme skořicí a mandlovými lupínky. Pečeme asi 30 minut na 180 °C.

Víte, že...
...podle Českého statistického úřadu činí průměrná cena jablek v obchodech 30,80 Kč/kg?
...kvalita jablek je dobrá, každým rokem jsou však sladší a sladší a postrádají kyseliny? To je problém především při výrobě džusů, šťáva není tak dobře pitelná.

Po jakém kdy sáhnout?
Bohemia
Chuť: šťavnatá dužina krémové barvy, křehké konzistence, sladká, voňavá a aromatická, má tenkou slupku
Použití: k přímé spotřebě, na moučníky i džusy Skladování: konzumovat lze ihned po sklizni, vydrží do února

Spartan
Chuť: dužnina je bílá, křehká, jemná, šťavnatá, navinule sladká, aromatická, velmi dobrá
Použití: k přímé konzumaci a na moučníky Skladování: po sklizni dozrávají ve sklepě, nejchutnější od listopadu do února

Golden Delicius
Chuť: nažloutlá, pevná dužina, má křehkou konzistenci, je navinule jemně sladká, šťavnatá, aromatická a velmi chutná
Použití: skvělá k přímé konzumaci a ozvláštní slané saláty Skladování: v dobrém sklepě lze uchovat až do jara

Bohemia Gold
Chuť: dužina je šťavnatá, poměrně pevná, sladká a velice chutná, a přestože postrádá kyseliny i výrazná
Použití: nejlepší rovnou ke chroupání i na sušení Skladování: bez problémů do konce února

Goldstar
Chuť: žlutá a šťavnatá dužina s výbornou chutí, která je sladce navinulá
Použití: k přímé konzumaci a na džusy Skladování: vydrží až do jara, nejlepší je od ledna

Weirouge
Chuť: pod sytě červenou lesklou slupkou má tmavě růžovou dužinu s bílým mramorováním, je velmi osvěžující, příjemně sladkokyselé
Použití: k přímé konzumaci a na džusy Skladování: v nejlepší formě je od sklizně do prosince

Selena
Chuť: má velmi jemnou, středně pevnou a šťavnatou dužinu, která je sladší, příjemně aromatická
Použití: k přímé konzumaci, do moučníků Skladování: po sklizni by měly zamířit do sklepa, konzumní zralosti dosahují od konce října a ve skvělé kondici vydrží až do února

Rubinola
Chuť: dužnina je krémová se sladce navinulou chutí, velmi dobrá, jablek vypěstovaných v nižších polohách je chuť velmi sladká
Použití: na kompoty, povidla i k přímé konzumaci Skladování: v dobrém stavu až do února

Rubín
Chuť: má křehkou konzistenci, je nasládlé a velmi šťavnaté, voňavé a aromatické
Použití: nejlépe k přímému konzumu, do ovocných salátů Skladování: může být uchováváno až do března

Šampion
Chuť: dužnina bílé až krémové barvy, sladce navinulé chuti, více šťavnatá
Použití: pro odšťavení i pečení Skladování: vydrží do Vánoc, později moučnatí

Elstar
Chuť: žlutavě krémová barva dužiny je středně pevná, jemná a šťavnatá, lahodně navinule sladká a aromatická
Použití: na moučníky, po rozkrojení jen velmi málo hnědne Skladování: v dobrém sklepě vydrží až do března

Red Jonaprince
Chuť: dužina má krémovou barvu, střední šťavnatost, je křehká a aromatická, slupka je tenká a mastná
Použití: odrůda vhodná k přímé konzumaci Skladování: nejlepší je od listopadu do ledna

Braeburn
Chuť: má navinule sladkou a středně šťavnatou dužinu krémové barvy, pevnou konzistenci
Použití: tato odrůda se skvěle hodí na pečení Skladování: nejlepší je od prosince a vydrží až do května, je mimořádně odolné proti otlačení

Granny Smith
Chuť: dužina je pevná, bílé barvy a středně šťavnatá, kyselá, osvěžující a s typickým aroma po trávě
Použití: do salátů a studené kuchyně, ale i na pečení, nejlépe do štrúdlu Skladování: lze skladovat až do jara

Idared
Chuť: jablko je jemné, středně šťavnaté, dužina je bílá, sladce navinulá a aromatická
Použití: k přímé konzumaci i na moučníky Skladování: ideální na dlouhodobé uskladnění

Gala
Chuť: dužina plodu je křupavá, aromatická, sladká a šťavnatá
Použití: ideální na odšťavnění či pečení, zároveň se skvěle hodí i na sušení Skladování: vhodné pro dlouhodobé skladování

Cripps Pink
Chuť: křupavá dužina plodu je velmi sladká a šťavnatá
Použití: hodí se k přímé konzumaci i na přípravu moučníků Skladování: vydrží až do března



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.